Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

SUPERMAN vs THE ELITE (2012)

Είδος : Animation, Επιστημονικής Φαντασίας, Κόμικς

Σκηνοθεσία:Michael Chang
Σενάριο:Joe Kelly
Παίζουν:George Newbern,
Pauley Perrette
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΑΠΟΨΗ  :  Ο Σούπερμαν,ο εξωγήινος τύπος με τη μπλε και κόκκινη στολή,μετά από 75 χρόνια παραμένει ο πιο αναγνωρίσιμος υπερήρωας των κόμιξ.Αυτός είναι ο πρώτος και αυτός είναι που καθόρισε όλους τους μετέπειτα χαρακτήρες των υπερηρωικών περιοδικών.Για να είμαι πιο ακριβής, το επίτευγμα αυτό χρεώνεται στους δημιουργούς του "ανθρώπου από ατσάλι", Jerry Siegel και Joe Shuster,συγγραφέας και σχεδιαστής αντίστοιχα.Η ιστορία του ,είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους αν και με τα χρόνια προστέθηκαν πράγματα στο origin και τη φιλοσοφία του.Για όσους θέλετε να μάθετε περισσότερα υπάρχουν ήδη οι σύνδεσμοι στα ονόματα των δημιουργών και πατώντας εδώ, μπορείτε να διαβάσετε στα ελληνικά ένα μικρό αφιέρωμα στον ήρωα.
  Το πρόβλημα που αντιμετώπισε με την πάροδο των χρόνων ο Σούπερμαν και όσοι σκιτσογράφοι και σχεδιαστές δημιούργησαν ιστορίες του,έγκειται στη φιλοσοφία και στην ψυχοσύνθεση του ήρωα.Ο κώδικας ηθικής του Σούπερμαν αλλά και η ακλόνητη πίστη στην ανθρώπινη φυλή για τη δυνατότητα της να πράττει το καλό(σας θυμίζει κάτι;),πολλές φορές μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες θεωρήθηκε "ντεμοντέ".Ο κόσμος ζητούσε πιο σκληρά πρότυπα ηρώων και στο χαρτί αλλά και στο σινεμά.Αρκετές φορές λοιπόν, μέσα στις σελίδες των κόμιξ οι συγγραφείς θα βάλουν τον ίδιο το Σούπερμαν να αναρωτηθεί για τη θέση του στον κόσμο και για το αν πρέπει να ακολουθήσει το ρεύμα, καταπατώντας έτσι τα πιστεύω του.
  Στο τεύχος 775 των ACTION COMICS παρουσιάζεται η ιστορία "What's So Funny About Truth, Justice, & the American Way?". Εκεί ο Σούπερμαν πρέπει να αντιμετωπίσει μια ομάδα μεταλλαγμένων ατόμων,προικισμένων με ξεχωριστές υπερδυνάμεις αλλά με εντελώς διαφορετική άποψη για την αντιμετώπιση των εγκληματιών.Θάνατος. Αυτή είναι η μόνη τιμωρία.Αυτή είναι η φιλοσοφία τους.Τα προβλήματα αρχίζουν για τον "άνθρωπο από ατσάλι" ,όταν συνειδητοποιεί ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου συμφωνεί με αυτού του είδους την αντιμετώπιση και τη θεωρεί τη μόνη λύση απαλλαγής από τους κακοποιούς.
  Η ταινία κινουμένων σχεδίων Superman vs. the Elite είναι βασισμένη στην παραπάνω ιστορία. Διαφορές υπάρχουν αρκετές. Κάποιες λογικές,κάποιες ίσως όχι. Δεν έχει γίνει εξάλλου ποτέ πιστότατη μεταφορά λογοτεχνικού έργου ή κόμιξ στο σινεμά.Η βασική ιδέα ωστόσο,παραμένει αναλλοίωτη.Πρέπει να γίνεις ίδιος με το τέρας για να το πολεμήσεις ή πρέπει να αγωνιστείς με τα δικά σου πιστεύω;
   Έχοντας παρακολουθήσει όλες τις ταινίες κινουμένων σχεδίων της DC,θεωρώ τη συγκεκριμένη την πιο ενδιαφέρουσα μέχρι σήμερα.Θα ακούσεις ατάκες που δεν έχεις ακούσει σε τέτοιου είδους ταινία ποτέ.Σχόλια για το ρατσισμό,το φασισμό,τον τρόπο κυριαρχίας της Αμερικής στον πλανήτη και την κοινωνική αδικία γενικά.Οι δημιουργοί παίρνουν θέση έμμεσα για το ζήτημα της θανατικής ποινής και θέτουν συνεχώς ερωτήματα για το τί είναι δικαιοσύνη τελικά και πως εμείς θέλουμε να λειτουργεί.
  Άλλο ένα στοιχείο που ακολουθεί πάντα το Σούπερμαν από τη γέννηση του μέχρι σήμερα, είναι το θρησκευτικό και ο παραλληλισμός του με την ιστορία του Μωυσή και κυρίως του Ιησού(προσωπικά δε με ενοχλεί λόγω του ακέραιου και ηθικού χαρακτήρα του ήρωα,αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα).Στις ταινίες κινουμένων σχεδίων ούτε αυτό είχε προβληθεί μέχρι τώρα.Εδώ όμως χρησιμοποιείται ξεκάθαρα, όταν ο Σούπερμαν λέει στη Λόις σε κάποια στιγμή ότι ο κόσμος πρέπει να πιστέψει στο καλό ακόμα κι αν χρειαστεί να θυσιαστεί ο ίδιος γι αυτό, ζητώντας της στη συνέχεια να μη χάσει ποτέ την πίστη της σε αυτόν.
  Τα μειονεκτήματα της ταινίας τώρα.Το έξης ένα κατά την προσωπική μου άποψη,αν εξαιρέσουμε το ότι όλα τα animation της DC απευθύνονται λίγο σε πιτσιρίκια, λίγο σε έφηβους και λίγο σε ενήλικους(αν και το Superman vs. the Elite θα το πρότεινα στους άνω των 15 ετών) και αυτό από μόνο του μας δίνει ένα άνισο αποτέλεσμα.Μειονέκτημα λοιπόν κύριο, η απεικόνιση των χαρακτήρων.Το animation δηλαδή ή τα σκίτσα ή το κινούμενο σχέδιο ή όπως λέγεται τέλος πάντων αυτό(δεκτές οι διορθώσεις σας).Οι διάλογοι στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας και η ανάπτυξη των χαρακτήρων, είναι ένα επίπεδο παραπάνω.Οι μορφές όμως, είναι αρκετά καρτουνίστικες και δημιουργείται έτσι, μια ανισότητα παραπάνω από αυτή που λέγαμε πριν στο τελικό αποτέλεσμα.
  Κλείνοντας, οφείλω να πω και μια καλή κουβέντα  για τις -φωνητικές-ερμηνείες ,οι οποίες, όπως στην πλειοψηφία των ταινιών και των σειρών της DC,είναι εξαιρετικές.Πιο αναγνωρίσιμη η φωνή του  Σούπερμαν, που εδώ ερμηνεύεται από τον  George Newbern,τον ίδιο ηθοποιό που είχε το ρόλο και στη σειρά κινουμένων σχεδίων Justice League και παιζόταν στην αμερικανική τηλεόραση από το 2001 έως το 2006.
Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων:
Superman vs. The Elite (Video 2012) on IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου