Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ο Batman στον κινηματογράφο (1943- σήμερα)

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Τέσσερα περίπου χρόνια μετά την εμφάνισή του στις σελίδες των κόμιξ, ο Μπάτμαν θα πρωταγωνιστήσει στην πρώτη του κινηματογραφική μεταφορά. Στο μικρό αφιέρωμα που ακολουθεί θα παρουσιάσουμε τους ηθοποιούς που υποδύθηκαν το σκοτεινό ιππότη όλα αυτά τα χρόνια.

1. Lewis G Wilson
 
Ο πρώτος και πιο αποτυχημένος (σε μικρή και μεγάλη οθόνη ) Μπάτμαν έμελε να είναι ο Lewis Wilson. Έπαιξε το ρόλο για 15 εικοσάλεπτα κινηματογραφικά επεισόδια και βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν Ιάπωνα τρελό επιστήμονα, με το όνομα Τίτο Ντάκα.
  Ρατσισμός και φανερή προπαγάνδα στην κινηματογραφική μεταφορά του Μπάτμαν, καθώς βρισκόμαστε εν μέσω 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και η αντιπαλότητα Αμερικάνων και Ιαπώνων είναι έντονη.
  Όσον αφορά τον Γουίλσον, οι κριτικές της εποχής ήταν αρνητικές σε όλα τα επίπεδα. Εμφανισιακά ο Γουίλσον θεωρήθηκε "λιγάκι εύσωμος" (αλα Οβελίξ ), για αυτό και η ζώνη της στολής κοντεύει να φτάσει στο στήθος του,ενώ το νεαρό της ηλικίας του (23) και απειρία του, δεν τον άφησαν να πείσει σαν σκοτεινός ιππότης, παρότι οι απαιτήσεις ήταν σαφώς λιγότερες το 1943.

2. Robert Lowrey

Το 1949 βρίσκει πρωταγωνιστή στα νέα κινηματογραφικά επεισόδια του Μπάτμαν τον Lowrey. Ο Lowrey τυγχάνει άλλης αντιμετώπισης από κοινό και κριτικούς καθώς είναι 36 ετών και έχει ήδη εμφανιστεί σε επιτυχημένες ταινίες.
  Εδώ ο Μπάτμαν και ο Ρόμπιν αντιμετωπίζουν έναν κακοποιό ονόματι Wizard. Δεν επιλέχθηκε κάποιος κακός από τα κόμιξ του Μπάτμαν ούτε και σε αυτή τη μεταφορά, οι υπόλοιποι βασικοί χαρακτήρες όμως είναι γνώριμοι σε όλους.
  Δεν έχουμε κάτι καλύτερο από άποψη σεναρίου, σκηνοθεσίας και ερμηνειών σε σύγκριση με το σήριαλ του '43. Η μόνη διαφορά είναι η πιο ώριμη απεικόνιση του Μπάτμαν-Μπρους Γουέην από τον Lowrey. Ωστόσο η παρακολούθησή του γίνεται πλέον μόνο για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.

3. Adam West

Ο πρώτος ηθοποιός που συνδέθηκε με το ρόλο του Μπάτμαν, είναι ο Adam West.
Ο West πήρε το ρόλο το 1966 στην cult τηλεοπτική σειρά, την οποία φαντάζομαι, ότι όσοι είστε 30 ετών και πάνω, θα έχετε παρακολουθήσει έστω και σποραδικά, είτε από τη συχνότητα του ΑΝΤ1, είτε από το NEW CHANNEL παλιότερα. Λίγους μήνες μετά ακολούθησε και μια κινηματογραφική ταινία με τους πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής σειράς.
  Η σειρά ήταν απόλυτα επιτυχημένη, με υψηλή τηλεθέαση και απέσπασε μάλιστα αρκετά βραβεία EMMY. Ο West μετά το ρόλο του Μπατμαν έγινε σταρ πρώτου μεγέθους και ίσως αν είχε δεχθεί το ρόλο του James Bond στο Diamonds Are Forever, η αναγνώρισημότητά του να ήταν μεγαλύτερη.
  Το ζήτημα με τη σείρα του '66, είναι πως ήταν κωμική. Τα πάντα ήταν πολύχρωμα και οι πάντες ήταν χαρούμενοι, ενώ ατάκες του στυλ "Holy bill of rights, Batman!" και "Holy atomic pile, Batman!"(δια στόματος Ρόμπιν) μένουν κλασικές. Όλα αυτά όμως δεν είχαν σχέση με τον σκοτεινό ιππότη που οραματίζονταν οι αναγνώστες των κόμιξ και παρότι η σειρά αγαπήθηκε από πολλούς, πιτσιρικάδες κυρίως, οι περισσότεροι προσπαθούσαν να την αγνοήσουν περιμένοντας κάποιον να φέρθει στον Μπάτμαν με την αξιοπρέπεια που του αρμόζει.
  Η αναμονή τους θα διαρκούσε 23 χρόνια...

4. Michael Keaton
 
Το 1989 θα ήταν μεγάλη χρονιά, όχι μόνο για τους φίλους του Μπάτμαν αλλά και για το σινεμά του φανταστικού. Η ταινία Μπάτμαν του Tim Burton αποτελεί σταθμό και σημείο αναφοράς για τις ταινίες με σούπερ ήρωες καθώς καθιέρωσε τον τρόπο παρουσίασης των σούπερ ηρώων στο κοινό και μέχρι σήμερα βρίσκεις τις επιρροές του παντού ( ακόμα και στο Νολανικό Μπάτμαν).
  Όσο όμως η ταινία βρισκόταν στο στάδιο της παραγωγής, οι περισσότεροι δεν έβλεπαν με καλό μάτι ούτε τον σκηνοθέτη αλλά ούτε και τον πρωταγωνιστή. Αμφότεροι είχαν ασχοληθεί με το είδος της κωμωδίας στο κοντινό παρελθόν και οι φίλοι του Μπάτμαν φοβήθηκαν, ότι τα μάτια τους θα έβλεπαν ξανά μετά το 1966, μια κωμική εκδοχή του σκοτεινού ιππότη. Ο Keaton αποτέλεσε μάλιστα το λόγο, για τον οποίο στα γραφεία της Warner Bros έφτασαν 50.000 γράμματα διαμαρτυρίας(!) ενώ και ο Bob Kane, ο δημιουργός του Μπάτμαν, διαφωνούσε με την πρόσληψή του.
  Παρ' όλ' αυτά η πρεμιέρα της ταινίας άφησε τους πάντες άφωνους. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Ο Keaton έπεισε ως Μπάτμαν και μας παρέδωσε έναν Μπρους Γουέην διαφορετικό μεν, από αυτόν των κόμιξ, με έμφαση όμως στην ψυχολογία του ήρωα και παίζοντας πολύ με το βλέμμα του, δίνοντας τον κατάλληλο τόνο στον ψυχισμό του ήρωα. Σε αυτό που υστερούσε ο Keaton, ήταν στη σωματική διάπλαση καθώς ούτε πολύ γυμνασμένος ήταν αλλά ούτε όσο ψηλός ήθελαν τα κόμιξ των Μπάτμαν να είναι. Ωστόσο οι δύο ταινίες με πρωταγωνιστή τον Keaton είχαν τεράστια επιτυχία και ίσως, αν ο ίδιος δεν είχε απορρίψει το ρόλο στο Batman Forever, να ήταν ο ηθοποιός που θα είχε τις περισσότερες εμφανίσεις ως Μπάτμαν στον κινηματογράφο.

5. Val Kilmer

Μετά τα Batman και Batman Returns, οι Burton και Keaton αποσύρονται και δίνουν τη θέση τους στους Schumacher και Kilmer αντίστοιχα. Δύσκολα τα πράγματα...
  Ο Kilmer θεωρήθηκε μεν κατάλληλος για το ρόλο και είχε και την έγκριση του Bob Kane αλλά η ταινία ξέφυγε και άρχισε να θυμίζει κάτι από την σειρά του 1966. Πολύ περισσότερο χρώμα και ερμηνείες στα όρια της κωμωδίας, ακόμα και από τον Val Kilmer. Αυτοί που χάρηκαν με την άρνηση του Keaton να συνεχίσει στο ρόλο του Μπάτμαν, δεν ήξεραν τι τους περίμενε.
  Για πολλούς ο Val Kilmer ήταν ιδανικός για το ρόλο αυτό αλλά προσωπικά δε με έπεισε ποτέ, χωρίς όμως να θεωρώ ότι η ευθύνη ήταν αποκλειστικά δική του. Μεγάλο μερίδιο ανήκε και στο σκηνοθέτη, ο οποίος δύο χρόνια μετά θα θάψει ακόμα πιο βαθιά τον Άνθρωπο Νυχτερίδα.

6. George Clooney
 
Τι να πεις για τον Κλούνεϊ τώρα; Όλο το Batman and Robin ήταν ένα μάτσο χάλια. Σκηνοθεσία, ερμηνείες, σενάριο. Το απόλυτο κιτς δημιούργημα. Οπότε τί μπορείς να καταλογίσεις στον Κλούνεϊ;
Είτε ήταν καλός, είτε κακός, δεν ασχολήθηκε κανείς. Μπορεί το physic να ταίριαζε αρκετά με αυτό του Μπρους Γουέην και μπορεί να είχε και το κατάλληλο πηγούνι, όπως έλεγε ο Σουμάχερ, για να ταιριάξει στη στολή του Μπάτμαν αλλά τι να το κάνεις...
  Πέρασε και δεν ακούμπησε ο φίλτατος George...

7. Christian Bale

 
Οχτώ χρόνια πέρασαν μέχρι να ασχοληθεί ξανά κάποιος με τον Σκοτεινό Ιππότη, μετά το φιάσκο του Batman And Robin. Το 2005 ο Μπάτμαν επανέρχεται δυναμικά στις οθόνες και η τριλογία του Νόλαν, με τον Μπέιλι στον πρωταγωνιστικό ρόλο, θα σαρώσει τα πάντα και θα δημιούργησει το δικό της μύθο.
  Κοινό, κριτικοί και φανατικοί μπατμανόφιλοι βλέπουν στο πρόσωπο του Μπέιλι την απόλυτη ενσάρκωση του Ανθρώπου Νυχτερίδα. Ο Μπέιλι ταιριάζει απόλυτα στην περιγραφή του Μπάτμαν σε αναλογίες ενώ η ερμηνεία του και η απόδοση του ψυχισμού του Μπρους Γουέην - Μπάτμαν, θεωρείται ιδανική. Ο Μπέιλι πρωταγωνίστησε σε ολόκληρη την τριλογία και παρέδωσε ένα Μπάτμαν αψεγάδιαστο. Χρυσό τον έκαναν οι ιθύνοντες της Warner, για να συνεχίσει το ρόλο του και στο σίκουελ του Man Of Steel αλλά τελικά ο ρόλος πέρασε στον Ben Affleck.

8. Ben Affleck
  Δε θέλω να ασχοληθώ με το αν ο Άφλεκ θα κάνει έναν καλό Μπάτμαν ή όχι και δε νομίζω ότι όλο αυτό έχει ουσία. Για να κρίνουμε τον Άφλεκ, καλό είναι να περιμένουμε. Το ζήτημα, όπως έχω γράψει και παλιότερα, είναι οι βιαστικές και άστοχες κινήσεις της Warner, πάνω στην προσπάθειά της να προλάβει τη Marvel και το πολύ οργανωμένο σχέδιο που ακολουθεί εδώ και χρόνια. Το δυνατό χαρτί της Marvel, ήταν ο Iron Man και ο Robert Downey Jr. και το εκμεταλεύτηκε στο έπακρο για να μεταφέρει σιγά-σιγά το χάρτινο σύμπαν της στην οθόνη. Το δυνατό χαρτί της DC και κατ' επέκταση της Warner, ήταν ο Μπάτμαν και ο Christian Bale και το έκαψαν τελευταία στιγμή. Τώρα πρέπει να το πάρουν απ' την αρχή, βασιζόμενοι στις όχι και τόσο δυνατές πλάτες του καλοκαιρινού Man Of Steel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου