Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Night Train to Lisbon (2013)


Είδος: Μυστηρίου, Δραματική

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΡΕΝΟ 
ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Σκηνοθεσία:Bille August
Σενάριο:Greg Latter,
Ulrich Herrman
Παίζουν:Jeremy Irons,
Mélanie Laurent,Jack Huston
Γράφει ο Γιάννης Τζώρτζης
ΥΠΟΘΕΣΗ  : Ο Ραϊμόντ Γκρεγκόριους είναι δάσκαλος στη Βέρνη και εξπέρ στη γλωσσολογία. Μια μυστηριώδης γυναίκα θα τον κάνει να αναζητήσει ένα εξίσου μυστηριώδες κείμενο. Για να μπορέσει να καταλάβει επακριβώς αυτά που γράφονται, αφήνει τη θέση του και ταξιδεύει στη Λισσαβώνα για να βρει τον συγγραφέα, Αμαντέ ντε Πράντο. Ο Πράντο είχε προλάβει να ζήσει στη δικτατορία του Σαλαζάρ κι έκδιδε τις ιδέες του σε περιοδική έκδοση της αδελφής του, Αντριάνα. Οι ιδέες του ήταν επηρεασμένες από την πολιτική κατάσταση, ενώ ο ίδιος είχε διαπρέψει κι ως επαναστάτης. (Cine.gr)

ΑΠΟΨΗ: Άραγε πόσο ικανοί είμαστε να αφήσουμε την ασφάλεια της ρουτίνας μας και να κυνηγήσουμε ένα όνειρο, μια ιδέα; Πόσο φοβόμαστε να αλλάξουμε οπτική για τον τρόπο που ζούμε, τον σκοπό μας και τις προτεραιότητές μας; 
  Μέσα σε μια πολύ καλά κτισμένη μυστηριώδη ατμόσφαιρα ο θεατής ταξιδεύει με τον Ραϊμόντ (Jeremy Irons) στη Λισσαβόνα και ανακαλύπτει σταδιακά τις πτυχές της ζωής του Αμαντέ ντε Πράντο (Jack Huston). Ο Ραϊμόντ, που δεν δίστασε να παρατήσει τη δουλειά του αλλά και τη ζωή του στη Βέρνη ακολουθεί τα ίχνη ενός ανθρώπου, που όσο τον γνωρίζει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, τόσο φαίνεται να μαγεύεται από την επαναστατική και αντισυμβατική αλλά και παράλληλα ευαίσθητη προσωπικότητά του.
  Η ταινία εντυπωσιάζει με την σκοτεινή και μυστήρια ατμόσφαιρα, με τις ρετρό εικόνες, και με την πολύ καλή σκηνοθεσία του Bille August που μετά από 20 χρόνια (The House of the Spirits- 1993) συνεργάζεται ξανά άψογα με τον Jeremy Irons.
Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Night Train to Lisbon (2013) on IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου