Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Better Living Through Chemistry (2014)

Είδος: Μαύρη Κωμωδία

Better Living Through Chemistry
ΕΡΩΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
Σκηνοθεσία:Geoff Moore,
David Posamentier
Σενάριο:Geoff Moore,
David Posamentier
Παίζουν:Sam Rockwell, Olivia Wilde, 
Michelle Monaghan
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Νταγκ Βάρνεϋ είναι φαρμακοποιός σε μια μικρή Αμερικανική πόλη. Η ζωή του Νταγκ έχει καταντήσει μίζερη καθώς ο Νταγκ κάνει πάντα αυτό που θέλουν οι άλλοι (όπου άλλοι, βλέπε σύζυγος-πεθερός) χωρίς να παίρνει καμία πρωτοβουλία ο ίδιος. Ακόμα και οι υπάλληλοι στο φαρμακείο του δεν έχουν κανένα σεβασμό για τον Νταγκ. Όλα αυτά θα αλλάξουν όταν θα ερωτευτεί τη γοητευτική και σύζυγο πλούσιου επιχειρηματία, Ελίζαμπεθ. Η Ελίζαμπεθ θα τον παρασύρει σε μια παθιασμένη σχέση, γεμάτη με αλκοόλ κι ένα σωρό ναρκωτικές ουσίες κι ο Νταγκ θα νιώσει σιγά-σιγά κυρίαρχος της ζωής του, μετά από πολλά χρόνια "σκλαβιάς". Η σχέση του Νταγκ με το δωδεκάχρονο γιο του θα γίνει καλύτερη από ποτέ και ο ίδιος θα πάρει το πάνω χέρι στη σχέση με τη γυναίκα του αλλά και τον πεθερό του. Ωστόσο, η στιγμή που θα ανατρέψει τα πάντα στη μικρή ζωή του Νταγκ είναι όταν η Ελίζαμπεθ θα του ζητήσει να σκοτώσουν το σύζυγό της, μέσω της φαρμακευτικής αγωγής, για την οποία υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο Νταγκ.

ΑΠΟΨΗ: Ο Σαμ Ρόκγουελ είναι ένας πάρα πολύ καλός ηθοποιός, που μπορεί να τα καταφέρει το ίδιο καλά σε κωμικούς αλλά και σε δραματικούς ρόλους, με το "φόρτε" του να είναι στο δράμα, θεωρώ. Πολύ καλοί ηθοποιοί είναι και όλοι οι συμπρωταγωνιστές του, στο Living Through Chemistry. Ολίβια Γουάιλντ, Μισέλ Μόναχαν, Κεν Χάουαρντ, Μπεν Σβάρτς και φυσικά ο Ρέι Λιότα σε μικρό ρόλο και η Τζέιν Φόντα στο ρόλο της αφηγήτριας, έχουν δώσει όλοι τα διαπιστευτήρια τους. Όμως κάτι δε λειτουργεί σε αυτή τη συμπαθητική μεν, άνευρη δε, μαύρη κωμωδία.
  Η κεντρική ιδέα του φιλμ είναι έξυπνη και είναι αρκετή θεωρώ, για να οδηγήσει στη δημιουργία "μαύρων" αστείων, που έχουν να κάνουν με ναρκωτικές ουσίες αλλά και με τα μικρά μυστικά των κατοίκων της πόλης. Επίσης, ο τρόπος που εξελίσσεται ο χαρακτήρας του Νταγκ έχει ενδιαφέρον. Η μετάβαση του από "καλό παιδί" και "υπόδουλο" όλων, σε έναν , με όλη τη σημερινή σημασία της λέξης, "κάφρο", δίνει αρκετές καλές στιγμές στο φιλμ. Αυτό που λείπει είναι η συμμετοχή των χαρακτήρων γύρω από τον Νταγκ, γιατί ναι μεν, αρχικά έχεις όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι για να καταλάβεις το ρόλο που παίζουν στη ζωή του ταλαίπωρου φαρμακοποιού αλλά στην πορεία περνάνε όλοι σε δεύτερο πλάνο. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθεις μια μικρή αδιαφορία για όσα συμβαίνουν ενώ την κατάληξη κάποιων εξ αυτών (δες το "ντελίβερυ" του φαρμακείου) μπορεί να τη θεωρήσεις "τραβηγμένη", ακόμα και για μαύρη κωμωδία.
  Το Living Through Chemistry είναι μια ταινία με καλά συστατικά αλλά όχι σωστά "μαγειρεμένα". Θα σε παρασύρει αρχικά αλλά όταν περάσει το πρώτο ημίωρο θα παραμείνεις στην οθόνη περισσότερο από περιέργεια για την τελική του κατάληξη παρά από πραγματικό ενδιαφέρον. Με άλλους ηθοποιούς, νομίζω ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
Better Living Through Chemistry (2014) on IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου