Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

It Follows (2014)

Είδος : Τρόμου
It Follows
ΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Σκηνοθεσία:David Robert Mitchell
Σενάριο:David Robert Mitchell
Παίζουν:Maika Monroe,
Keir Gilchrist,Olivia Luccardi
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Η Τζέι και ο Χιου βγαίνουν εδώ και λίγο καιρό. Το βράδυ μετά την πρώτη σεξουαλική τους επαφή, ο Χιου αποκαλύπτει στην Τζέη ότι πλέον της έχει μεταδώσει μια παράξενη κατάρα. Ένα πλάσμα που παίρνει τη μορφή οποιουδήποτε προσώπου θα την ακολουθεί συνεχώς, μέχρι να την πιάσει και να τη σκοτώσει. Το πλάσμα αυτό θα περπατά πάντα προς τα πάνω της κι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει από αυτό η Τζέι, είναι να κάνει σεξ με κάποιον ούτως ώστε πλάσμα να έχει ένα νέο θύμα. 


ΑΠΟΨΗ: Ο Κάρπεντερ, τα '80ς, ένας εφιάλτης και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι τα στοιχεία που φανερά επηρέασαν τη δημιουργία του David Robert Mitchell.
  Η ατμόσφαιρα των '80ς βρίσκεται διάχυτη στο It Follows αν και χρονικά μοιάζει να τοποθετείται στο σήμερα. Ο τρόπος κινηματογράφησης και η μουσική που έχει επιλέξει ο Mitchell να ντύσει το έργο του, μας παραπέμπουν στις δημιουργίες του Κάρπεντερ. Η αργή εξέλιξη, η ατμόσφαιρα και η χρησιμοποίηση ελάχιστων ξαφνικών τρομαγμάτων (νομίζω ότι είναι μόνο δύο) δίνουν στο φιλμ αέρα άλλης εποχής. Οι πρωταγωνιστές του θα τρέξουν όταν χρειαστεί αλλά όχι χωρίς λόγο. Ο εφιάλτης που έβλεπε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, με ένα πλάσμα να περπατά αργά προς τα πάνω του κι αυτός να μην μπορεί να το αποφύγει, του έδωσε να καταλάβει ότι το "κακό" δεν έχει λόγο να τρέχει για να σε πιάσει. Είναι πιο απειλητικό όταν έρχεται συνεχώς προς εσένα αργά μα σταθερά κι όταν δε γνωρίζεις τι μορφή μπορεί να έχει.
  Ο Μίτσελ θα χρησιμοποιήσει το φιλμ του, όχι μόνο ως ένα απλό φιλμ τρόμου, φόρο τιμής στις παλιότερες εποχές, αλλά και σαν μια αλληγορία πάνω στο σεξ και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω αυτού. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει να σε κυνηγά το πλάσμα είναι να το "περάσεις" σε κάποιον άλλο. Απλώς δηλαδή το βγάζεις από πάνω σου και το φορτώνεις σε κάποιον άλλο, χωρίς ωστόσο ποτέ να φαίνεται ότι μπορείς να το σκοτώσεις. Επίσης, φαίνεται να μην μπορείς ποτέ να απαλλαγείς τελείως από την παρουσία του. Είναι πάντα κάπου εκεί γύρω ακόμα κι όταν το μεταδώσεις, υπενθυμίζοντάς σου ίσως ότι μπορεί να επιστρέψει.
  Το It Follows είναι ένα φιλμ χαμηλού προϋπολογισμού αλλά υψηλών φιλοδοξιών. Έχει κάτι να πει, το λέει με τον τρόπο που επιθυμεί χωρίς να πέφτει στις παγίδες των σημερινών ταινιών τρόμου με έφηβους που ουρλιάζουν και τρέχουν άσκοπα από δω κι από κει, αποτίοντας κι ένα μικρό φόρο τιμής στο σινεμά του Κάρπεντερ. Ίσως λίγο μεγαλύτερο σε διάρκεια απ' ότι θα έπρεπε αλλά εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις των τελευταίων χρόνων.
Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
It Follows (2014) on IMDb2 σχόλια: