Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)

Είδος : Φαντασίας, Περιπέτεια

STAR WARS: ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1-
Η ΑΟΡΑΤΗ ΑΠΕΙΛΗ
Σκηνοθεσία:George Lucas
Σενάριο:George Lucas
Παίζουν:Ewan McGregor,
Liam Neeson,Natalie Portman
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Το Δεκέμβριο έρχεται το νέο μέρος του Πολέμου των Άστρων, ενώ μόλις χθες κυκλοφόρησε το τελικό τρέιλερ του φιλμ αυξάνοντας τον ενθουσιασμό των φίλων του έπους του Τζορτζ Λούκας. Μέχρι το Δεκέμβρη, λοιπόν, είπα να πούμε μερικά πραγματάκια για κάθε ένα από τα φιλμ του Πολέμου των Άστρων που έχει κυκλοφορήσει. Θα ξεκινήσουμε από το Επεισόδιο 1 και θα φτάσουμε στην κλασική τριλογία, που απαρτίζεται από τα επεισόδια 4 έως 6. Πρώτος σταθμός, λοιπόν, το Επεισόδιο 1- Η Αόρατη Απειλή!

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο τζεντάι Κιν- Γκον Τζιν και ο μαθητευόμενος του, Όμπι-Ουάν Κενόμπι, ταξιδεύουν στον ειρηνικό πλανήτη Ναμπού, για να ελέγξουν τις επεκτατικές διαθέσεις της Εμπορικής Ομοσπονδίας στον πλανήτη. Προστατεύοντας τη νεαρή βασίλισσα Αμιντάλα και αποκαθιστώντας για λίγο την τάξη στον πλανήτη, θα συναντήσουν τον νεαρό Άνακιν Σκάιγουοκερ και ο Κιν - Γκον Τζιν θα δει σε αυτόν τον εκλεκτό που θα φέρει σε ισορροπία τη Δύναμη. Παράλληλα, η Ομοσπονδία μαζί με τον αρχηγό της φυλής των Σιθ, Νταρθ Μολ, σχεδιάζουν να επιτεθούν ξανά.


ΑΠΟΨΗ: Το 1999 έρχεται η τριλογία πρίκουελ του Πολέμου των Άστρων, που θα δείξει στο κοινό τα γεγονότα που οδήγησαν στον μεγάλο πόλεμο και στην αναταραχή στη Δύναμη. Το κοινό και κυρίως οι φίλοι της αρχικής τριλογίας ενθουσιάζονται και συρρέουν στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά μετά την προβολή της Αόρατης Απειλής, επικρατεί ένα γενικό μούδιασμα.

  Αν πρέπει να αναγνωρίσεις κάτι στην Αόρατη Απειλή είναι το οπτικό επίτευγμα. Υπάρχουν ψηφιακά δημιουργημένα μέρη που σε μαγεύουν και υπάρχουν μερικές σκηνές που ακόμα και σήμερα είναι θεαματικές, έστω κι αν το CGI  εκείνης της εποχής είναι εμφανώς ξεπερασμένο. Αν όμως φύγουμε απ' το οπτικό κομμάτι του φιλμ, δε θα βρούμε και πολλά πράγματα να μας ενθουσιάσουν.
  Από το γράψιμο του Λούκας, μέχρι τη σκηνοθεσία του, παρακολουθείς ένα φιλμ που μοιάζει να απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Οι ερμηνείες είναι σε επίπεδο τηλεοπτικής παιδικής σειράς, από τον Μακ Γκρέγκορ μέχρι τον πιτσιρικά που υποδύεται τον Άνακιν,εξαιρώντας ίσως μόνο τον Λίαμ Νίσον. Το σενάριο του Λούκας δε βοηθά καθόλου τους ηθοποιούς αλλά δε βοηθά και τους ενήλικους θεατές κατά τη θέαση της ταινίας. Ανάμεσα από σκηνές κακού χιούμορ και άσχετης με το υπόλοιπο φιλμ σλάπστικ κωμωδίας από τον Τζαρ Τζαρ, υπάρχουν σκηνές με ανθρώπους που κουβεντιάζουν με σοβαροφάνεια για θέματα της Ομοσπονδίας (και που ανάθεμα αν συγκρατώ ποτέ παραπάνω από το 10% όσων λένε). Η ώρα περνά κι εσύ νιώθεις να μην το διασκεδάζεις όσο θα περίμενες και λίγο πριν το τέλος του φιλμ έρχεται τουλάχιστον η ώρα να βγουν τα φωτόσπαθα από τις θήκες τους και να δεις έστω μια μονομαχία της προκοπής. Πάλι καλά δηλαδή, γιατί αν δεν υπήρχε κι αυτό, θα θυμόμασταν το Επεισόδιο 1 μόνο για τον εκνευριστικό κύριο Τζαρ Τζαρ Μπιγκς.
  Όταν είδα πρώτη φορά το Επεισόδιο 1 στον κινηματογράφο, ήμουν γύρω στα 17 και ομολογουμένως το είχα διασκεδάσει. Το παρακολούθησα ξανά πέντε χρόνια μετά και ακολούθησε και τρίτη προβολή λίγο πριν γράψω αυτό το κείμενο. Στις δύο τελευταίες προβολές (στα 22 και στα 33 μου πλέον) βαρέθηκα πολύ σύντομα. Δεν έκλεισα την ταινία αλλά για κανένα λόγο δε μπόρεσα να κρατήσω την προσοχή μου στην οθόνη. Ίσως ο Λούκας θέλησε να προσελκύσει τους πιτσιρικάδες και να αποφάσισε να φτιάξει ένα φιλμ που να απευθύνεται, στο μεγαλύτερο μέρος του, σε μικρές ηλικίες, όμως η Αόρατη Απειλή, σαν μέρος του έπους του Πολέμου των Άστρων, είναι μέτριο κεφάλαιο της ιστορίας, μια βαρετή ταινία που δε μπορεί να φτάσει τα επίπεδα αφήγησης και διασκέδασης που προσέφεραν οι ταινίες της κλασικής τριλογίας.

Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Star Wars: Επεισόδιο 1 - Η αόρατη απειλή (1999) on IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου