Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΒΙΒΛΙΟ - Μικρόκοσμος (2011)

Συγγραφέας: Μάικλ Κράιτον 
και Ρίτσαρντ Πρέστον 
Εκδόσεις: BELL(2014)
Πρώτη κυκλοφορία: 2011
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Ο "πατέρας του τεχνολογικού θρίλερ", όπως τον έχουν βαπτίσει, Μάικλ Κράιτον, μας "άφησε" το 2008. Μετά το θάνατό του εκδόθηκαν δύο ακόμα έργα του. Το ένα βρέθηκε ολοκληρωμένο στον υπολογιστή του και είναι το Οι Θάλασσες Των Πειρατών, ενώ το δεύτερο είναι το βιβλίο για το οποίο γράφουμε σήμερα, το Μικρόκοσμος (Micro). Ο Μικρόκοσμος δεν υπήρχε σε ολοκληρωμένη μορφή αλλά σε μορφή σημειώσεων κι έτσι ο εκδοτικός οίκος με τον οποίο συνεργάζονταν ο Κράιτον, προσέλαβε τον Ρίτσαρντ Πρέστον, με σκοπό να συνεχίσει το έργο του εκλιπόντος συγγραφέα.
  
  Στο Μικρόκοσμο, επτά μεταπτυχιακοί φοιτητές, ανάμεσά τους βοτανολόγοι, βιοχημικοί, εντομολόγοι, βρίσκονται στη Χαβάη, στα εργαστήρια της εταιρείας Νάνιτζεν και ετοιμάζονται να πάρουν μέρος σε μια πρωτοποριακή μελέτη. Οι επιστήμονες της Νάνιτζεν έχουν δημιουργήσει μια συσκευή, με την ονομασία Τανυστής, η οποία έχει τη δυνατότητα να συρρικνώνει ανθρώπους και αντικείμενα! Σύντομα οι φοιτητές βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια περιπέτεια στον μικρόκοσμο, κυνηγημένοι από έντομα, ζωύφια και άλλους μικροσκοπικούς οργανισμούς αλλά και από τον διεφθαρμένο ιδιοκτήτη της εταιρείας Νάνιτζεν, γιατί γνωρίζουν κάτι που δεν έπρεπε να γνωρίζουν! 

  Το τελικό αποτέλεσμα της ιδιότυπης αυτής συνεργασίας, Κράιτον- Πρέστον είναι ένα μπερδεμένο βιβλίο. Η γραφή του Κράιτον διαφέρει από αυτή του Πρέστον και έτσι ο αναγνώστης νιώθει παράξενα, γιατί ναι μεν κρατά στα χέρια του ένα βιβλίο που έχει πολλά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Κράιτον αλλά κάτι φαίνεται να λείπει. Οι χαρακτήρες δεν έχουν την ιδανική ανάπτυξη ενώ η προσπάθεια έκπληξης, την οποία επιθυμεί να προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα ο Πρέστον, δε λειτουργεί πάντα θετικά. Οι γρήγοροι ρυθμοί, που διατηρεί συνήθως ο Κράιτον, εδώ ελαττώνουν ταχύτητα, για αρκετά κεφάλαια.
  Κάποιες στιγμές το βιβλίο είναι διασκεδαστικό αλλά ποτέ κάτι παραπάνω. Ούτε ιδιαίτερο σασπένς δημιουργείται, ούτε και η πλοκή παίρνει καμιά απροσδόκητη τροπή όσο πλησιάζουμε προς το τέλος. Όπως καταλάβατε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο διαβάσαμε τελευταία, ωστόσο, εκεί στο Χόλιγουντ λίγο τους νοιάζει αυτό, καθώς ο Μικρόκοσμος θα μεταφερθεί σύντομα στη μεγάλη οθόνη, με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ να έχει αναλάβει χρέη παραγωγού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου