Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

The Empire Strikes Back [ Star Wars Episode V ] (1980)

Είδος : Φαντασίας, Περιπέτεια

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ
Σκηνοθεσία:Irvin Kershner
Σενάριο:Leigh Brackett,
Lawrence Kasdan
Παίζουν:Mark Hamill,Harrison Ford,
Carrie Fisher
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Οι επαναστάτες έχουν στήσει τη νέα βάση τους στον παγωμένο πλανήτη Χόθα, ενώ ο Λουκ Σκάιγουοκερ πηγαίνει στον πλανήτη Ντάγκομπα, για να εκπαιδευθεί ως τζεντάι από τον δάσκαλο Γιόντα. Ο Νταρθ Βέιντερ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε ολόκληρο το γαλαξία, για τη σύλληψη του νεαρού Σκάιγουοκερ, διακρίνοντας την ισχύ της Δύναμης μέσα του, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τον πάρει μαζί του στη σκοτεινή πλευρά.


ΑΠΟΨΗ: Τρία χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία της πρώτης ταινίας του Πολέμου των Άστρων, το παραμύθι του Τζορτζ Λούκας επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με τη συνέχειά του και αυτή τη φορά είναι σκοτεινό και ακόμα καλύτερο, ακόμα πιο μαγευτικό!

  Ο Λούκας παραδίδει τη σκηνοθετική καρέκλα στον Έρβιν Κέρσνερ, τη συγγραφική του πένα στους Λόρενς Κάσνταν και Λη Μπράκετ και το αποτέλεσμα είναι μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
  Ο Κέρσνερ οδηγεί το δεύτερο αυτό φιλμ σε πιο ενήλικα μονοπάτια, το κάνει σκοτεινό και χρησιμοποιεί όσο καλύτερα μπορεί τους ηθοποιούς του, τα εφέ και το σαφώς πιο ώριμο σενάριο των Κάσνταν και Μπράκετ. Από την αρχή μέχρι τους τίτλους τέλους το Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται είναι μια άψογα δεμένη ταινία, ένα επιβλητικό υπερθέαμα, που δεν αφήνει χώρο για κενά. Η σκηνοθεσία του Κέρσνερ εστιάζει στη δράση αλλά δεν αφήνει τους χαρακτήρες του εκτεθειμένους. Δεν αφήνει τα πρωτοποριακά για την εποχή εφέ να επισκιάσουν τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες των ηρώων του αλλά φτιάχνει το απόλυτο μείγμα. Εφέ, δράση, σενάριο, ερμηνείες σε απόλυτη ισορροπία. Ό,τι έλειπε από το πρώτο φιλμ, εδώ υπάρχει πια και αυτή η ισορροπία συστατικών είναι που κάνει το φιλμ μέχρι σήμερα γοητευτικό.
  Το σενάριο των Κάσνταν και Μπράκετ είναι σαφώς καλύτερο από αυτό του Λούκας. Οι ατάκες που δίνονται στους ηθοποιούς είναι πιο αποτελεσματικές, ενώ οι χαρακτήρες εδώ είναι ολοκληρωμένοι, με τον Νταρθ Βέιντερ να είναι πια ο απόλυτος κακός και το χαρακτήρα του Γιόντα να κλέβει την παράσταση, με το πόσο καλογραμμένος είναι.
  Ο Γιόντα εμφανίζεται για πρώτη φορά στην οθόνη μας ως μια αστεία μαριονέτα (το CGI ευτυχώς δεν υπήρχε το 1980) και στην πορεία ανακαλύπτουμε ότι τον αντιμετωπίζουμε πια ως ολοζώντανο χαρακτήρα.Ένα χαρακτήρα που σου μένει για πάντα στη μνήμη. Ο τρόπος που αποδίδει φωνητικά τον Γιόντα ο σκηνοθέτης Φραν Οζ είναι ιδανικός. Είναι ένα πλάσμα βγαλμένο από τα παραμύθια,
που αποκαλύπτει τεράστια σοφία και με την παρουσία του ζεσταίνει τις καρδιές μας.
  Στο άλλο άκρο έχουμε τον σκοτεινό άρχοντα της Αυτοκρατορίας, Νταρθ Βέιντερ. Αν ο Γιόντα ζεσταίνει τις καρδιές μας, ο Βέιντερ είναι αυτός που τις παγώνει. Κρυμμένος πίσω από τη τρομακτική μαύρη κάσκα του, ο Βέιντερ εδώ μεταμορφώνεται στο ίδιο το "κακό". Κανένας οίκτος για κανέναν. Αν ανήκεις στη φρουρά του Βέιντερ, ξέρεις ότι αρκεί ένα λάθος για να χάσεις τη ζωή σου. Σε αυτό το δεύτερο φιλμ του Star Wars, εξαφανίζεται οτιδήποτε θα μπορούσε να κάνει τον Βέιντερ ανθρώπινο.
  Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζει για άλλη μια φορά ο Χαν Σόλο του Χάρισον Φορντ, ο οποίος εδώ είναι ακόμα πιο κεφάτος και ενεργητικός, ενώ μας χαρίζει την καλύτερη ίσως ατάκα της τριλογίας, όταν τη στιγμή που η Λέια του λέει πως τον αγαπά, αυτός απαντά: "Το ξέρω!". Ο Μαρκ Χάμιλ ως Λουκ Σκάιγουοκερ είναι και αυτός καλύτερος ενώ συμμετέχει στις πιο δυνατές σκηνές του φιλμ. Οι εκπαίδευση από τον Γιόντα αλλά και η μονομαχία του με τον Βέιντερ, μπαίνουν στη λίστα των κλασικών πλέον σκηνών του κινηματογράφου. Στα ίδια καλά επίπεδα κινείται και η Κάρι Φίσερ, με τη χημεία της με τον Φορντ να είναι εξαιρετική.
  Με έναν ικανότατο σκηνοθέτη να καθοδηγεί το συνεργείο, με ένα πολύ δυνατό σενάριο και με ειδικά εφέ χρόνια μπροστά, το Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται κάθεται εδώ και χρόνια στον θρόνο των ταινιών του Πολέμου των Άστρων. Σφιχτοδεμένο μοντάζ, γρήγορος ρυθμός, χαρακτήρες με ουσία και μια από τις πιο απρόσμενες αποκαλύψεις που έζησαν οι κινηματογραφόφιλοι της εποχής. Μην δείτε τα πρίκουελ, αν θέλετε να ζήσετε το μεγαλείο αυτής της επικής ταινίας. Είναι η μόνη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω και ελπίζω να σας πρόλαβα.
Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Star Wars: Επεισόδιο 5 - Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται (1980) on IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου