Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Star Trek V: The Final Frontier (1989)

Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας

ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ Νο 5:
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΟΡΑ
Σκηνοθεσία:William Shatner
Σενάριο:David Loughery,
Story by Harve Bennett & William Shatner
Παίζουν:William Shatner,
Leonard Nimoy,DeForest Kelley
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Το αστρόπλοιο Εντερπράιζ αναλαμβάνει να πάει στον πλανήτη Νίμπους 3 και να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωση τριών πρέσβεων από ένα Βουλκάνιο αποστάτη, με το όνομα Σάιμποκ. Η επιχείρηση στο Νίμπους 3 δεν πηγαίνει καλά και το Εντερπράιζ πέφτει θύμα πειρατείας από τον Σάιμποκ και την ομάδα του, ο οποίος τους αποκαλύπτει ότι αυτός ήταν ο αρχικός του στόχος. Τώρα, με το Εντερπράιζ στην κατοχή του, θα ταξιδέψει μέχρι το Μέγα Φράγμα, εκεί που υποτίθεται ότι βρίσκεται η αρχή της δημιουργίας των πάντων, εκεί που λέγεται ότι κατοικεί το υπέρτατο ον. 

ΑΠΟΨΗ: Κάτι συμβαίνει με τα μονά νούμερα του Σταρ Τρεκ! Οι καλύτερες ταινίες της σειράς βρίσκονται στα ζυγά νούμερα και οι χειρότερες ή οι λιγότερο καλές αν το προτιμάτε, βρίσκονται στα μονά! Μετά λοιπόν το πολύ καλό Σταρ Τρεκ Νο 4: Επιστροφή στο Παρόν και τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Λέοναρντ Νιμόι (το alter ego του Σποκ), η καρέκλα του σκηνοθέτη περνά στον έμπειρο κυβερνήτη του Εντερπράιζ, Γουίλιαμ Σάτνερ, και αυτός μας παραδίδει μια από τις χειρότερες περιπέτειες του διασημότερου διαγαλαξιακού πληρώματος. "O Captain! My Captain", γιατί δεν το άφηνες σε κανέναν άλλο;

  Το Σταρ Τρεκ Νο 5 πάσχει σε πολλά σημεία αλλά έχει τις "Σταρτρεκικές" στιγμές του, απλώς, δεν αρκούν για να κάνουν το φιλμ του Σάτνερ καλύτερο απ' ότι πραγματικά είναι. Παρότι σκηνοθετημένο με ένα πιο μοντέρνο τρόπο σε σχέση με τα προηγούμενα φιλμ και με καλή φωτογραφία από τον Άντριου Λάζλο, το φιλμ κυλάει βαρετά κι ας θέλησε ο Σάτνερ να φτιάξει ένα Σταρ Τρεκ με περισσότερη δράση, φέιζερ και μάχες σώμα με σώμα. Φανερή η προσπάθεια, το αποτέλεσμα, όμως, είναι απογοητευτικό, με ένα σωρό σκηνές που δεν προσφέρουν τίποτα στην εξέλιξη του φιλμ και δεκάδες κακές κωμικές στιγμές, με τον Σκότι να έχει τις χειρότερες. Το χιούμορ μεταξύ των μελών, που είναι από τα δυνατά χαρτιά του Σταρ Τρεκ, εδώ δεν έρχεται με τον χαλαρό τρόπο που έχουμε συνηθίσει αλλά βιάζεται.
© 1989 Paramount Pictures
  Την παράσταση εδώ κλέβει ο Σάιμποκ, που ερμηνεύει ο χαρισματικός Λόρενς Λάκινμπιλ. Ο Λάνικινμπιλ παίζει εδώ τον πιο αναγνωρίσιμο ρόλο της καριέρας του καθώς κυρίως είχε συμμετοχές σε τηλεταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Παρά λοιπόν τις λιγοστές συμμετοχές του στην κινηματογραφική οθόνη καταφέρνει να παρουσιάσει έναν επιβλητικό και ενδιαφέροντα χαρακτήρα, ο οποίος μας προσφέρει και την καλύτερη στιγμή του φιλμ, στην συζήτηση που έχει με τους Σποκ, ΜακΚόι και Κερκ, στο κατάστρωμα του Εντερπράιζ, λίγο πριν φτάσουν στο Μέγα Φράγμα.
  Μιλώντας για το Μέγα Φράγμα, φτάνουμε και στην πιο καθαρή "Σταρτρεκική" στιγμή του φιλμ. Η είσοδος στο φράγμα, η περιέργεια για το τι θα συναντήσουν στην άλλη πλευρά, αυτή η προσμονή του άγνωστου στοιχείου είναι ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό Τρεκ και ο Σάτνερ καταφέρνει τουλάχιστον να δώσει μια τέτοια στιγμή στους θεατές, έστω και λίγο αργά.
  Με έναν εμφανώς χαμηλότερο προϋπολογισμό από τα προηγούμενα φιλμ, με τα χειρότερα εφέ της σειράς, τους χειρότερους διαλόγους και μ' ένα σκηνοθέτη που γνωρίζει το υλικό αλλά που δε μπορεί να το διαχειριστεί κατάλληλα, το πέμπτο Σταρ Τρεκ απογοήτευσε τότε, απογοητεύει και σήμερα. Ο Σάτνερ ασχολείται περισσότερο με τις γωνίες λήψης, ξεχνώντας όλα αυτά που έκαναν τη σειρά αυτή να διαφέρει. Η αλληγορία του Τρεκ και ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του εμφανίζονται πολύ αργά και για πολύ λίγο. Κρίμα, για την καλή κεντρική ιδέα, η οποία σπαταλήθηκε σε ένα από τα χειρότερα φιλμ της σειράς.
Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Σταρ Τρεκ V: Τα τελευταία σύνορα (1989) on IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου