Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Insidious: Chapter 3 (2015)

Είδος: Τρόμου, Φαντασίας

ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΗ ΨΥΧΗ:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Σκηνοθεσία:Leigh Whannell
Σενάριο:Leigh Whannell
Παίζουν:Dermot Mulroney,
Stefanie Scott,Lin Shaye
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Η Κουίν είναι μια έφηβη που έχει χάσει τη μητέρα της και ζει πια με τον πατέρα και το μικρότερο αδερφό της. Σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει με το πνεύμα της μητέρας της θα αναζητήσει τη βοήθεια του μέντιουμ Ελίζ Ρέινιερ, η οποία, όμως, αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και διακόπτει σύντομα την επαφή. Ένας δαίμονας κυνηγά πια την Κουίν και η μόνη που μπορεί να τη βοηθήσει είναι η Ελίζ με το ψυχικό της χάρισμα.


ΑΠΟΨΗ: Ήταν αναμενόμενο το Insidious να γίνει τριλογία, μετά και την επιτυχία του δεύτερου φιλμ. Σύμφωνα με τη μόδα τον τελευταίων ετών, αυτό το τρίτο μέρος δεν είναι μια συνέχεια των προηγούμενων αλλά ένα πρίκουελ, τοποθετημένο τρία χρόνια πριν τα περιστατικά της πρώτης ταινίας.
  Ο Τζέιμς Γουάν δεν επιστρέφει στη σκηνοθεσία, γιατί είχε μπλέξει ήδη με την προετοιμασία του έβδομου Fast & Furious, αφήνοντας τη σειρά στα χέρια του σεναριογράφου των προηγούμενων δύο ταινιών, Λι Γουάνελ. Η προσπάθεια που κάνει ο Γουάνελ για να διατηρήσει το ύφος και το σκοτεινό κλίμα της σειράς είναι κάτι το οποίο μπορείς να εκτιμήσεις, προσθέτοντας κάποιες ανατριχιαστικές στιγμές αλλά από εκεί και πέρα δεν βλέπεις κάτι καινούριο. Η ιστορία είναι προβλέψιμη, τα jump scares κάνουν την εμφάνισή τους συχνότατα και οι χαρακτήρες φέρονται όπως περιμένεις να φερθούν. Παρ΄ολ' αυτά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι κακό. Διατηρεί την αξιοπρέπειά του μέσα στο σωρό των ταινιών τρόμου που μας κατακλύζουν. Λίγο οι επαγγελματικές ερμηνείες των περισσότερων ηθοποιών, λίγο κάποια καλά ξαφνικά τρομάγματα, αρκούν για να μη βαρεθείς και να περάσεις την ώρα σου καλά.
  Προφανώς δεν λειτουργούν όλα καλά στο τρίτο μέρος του Insidious, ωστόσο, στέκομαι σε τρία κυρίως πράγματα, τα οποία λειτούργησαν αρνητικά κατά την προβολή του φιλμ. Ο μικρός αδερφός της Κουίν χάνεται για κάποια στιγμή και εμφανίζεται ξανά εκεί που αναρωτιέσαι τι απόγινε αυτή η ψυχή, μήπως τον έστειλαν σε κανένα συγγενή να τον προσέχει, μήπως δεν υπήρχε από την αρχή και τον θυμάσαι από κάποια άλλη ταινία. Όμως, όχι, είναι εκεί, απλώς κάποιος πρέπει να αφαίρεσε μερικές σκηνές στις οποίες είχε συμμετοχή ο μικρός και δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα μετά. Η εμφάνιση των κυνηγών φαντασμάτων είναι αυτή που δίνει ένα πιο κωμικό τόνο στην ταινία αλλά μας πετάει λίγο εκτός κλίματος ενώ η τρίτη μου ένσταση είναι η αντιμετώπιση των φαντασμάτων με γροθιές και ατάκες action hero από τη συμπαθητική (αλλά σχεδόν γραφική εδώ)  Λιν Σέι.
  Αν το Insidious είχε σταματήσει στο δεύτερο κεφάλαιο θα μιλάγαμε για μια πάρα πολύ καλή κι ενδιαφέρουσα διλογία τρόμου. Τώρα, με την προσθήκη του τρίτου κεφαλαίου το 2015, μιλάμε για μια αξιοπρεπή τριλογία, με το τρίτο μέρος να είναι εμφανώς πιο αδύναμο. Δεν αρκεί, όμως, αυτό στους παραγωγούς και αφού το Κεφάλαιο 3 πήγε καλά στα ταμεία, το 2017 θα δούμε και το τέταρτο μέρος της Παγιδευμένης Ψυχής. Κακό για τη φήμη της σειράς, κατά πάσα πιθανότητα, καλό για τις τσέπες τους.
Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Παγιδευμένη ψυχή: Κεφάλαιο 3 (2015) on IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου