Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Split (2016)

Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΣ
Σκηνοθεσία:M. Night Shyamalan
Σενάριο:M. Night Shyamalan
Παίζουν:James McAvoy,
Anya Taylor-Joy,Haley Lu Richardson
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Τρία κορίτσια βρίσκονται φυλακισμένα στο σπίτι ενός περίεργου άνδρα. Ο άνδρας πάσχει από διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας (υπάρχουν δηλαδή μέσα του περισσότερες από μία προσωπικότητες) και χρειάζεται τα κορίτσια για να προετοιμάσει τον ερχομό μιας ακόμα προσωπικότητας.ΑΠΟΨΗ: Το νέο φιλμ του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν θεωρείται η επιστροφή του σκηνοθέτη στις καλές ταινίες. Δε θα συμφωνήσω απόλυτα, καθώς και το προηγούμενο φιλμ του, The Visit, ήταν ένα φιλμ που προσωπικά βρήκα αρκετά καλό. Μικρό αλλά καλό. Με το Split ο Σιάμαλαν θεωρώ ότι επιστρέφει στις ιδιαίτερες ταινίες, που μας είχε συνηθίσει. Υπάρχει ωστόσο ένα πρόβλημα με το Split και θα το αναφέρω αφού ενημερώσω όσους γνωρίζουν τη φιλμογραφία του Σιάμαλαν και θυμούνται τις καλύτερες ταινίες του, ότι πιθανό είναι να μη θέλουν να διαβάσουν παρακάτω πριν δούνε το φιλμ. Δείτε το και περάστε ξανά. 
  Προχωράμε λοιπόν.
  Δε θα γράψω πολλά για το φιλμ, όχι γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφέροντα πράγματα να σχολιάσεις αλλά γιατί όσο πιο λίγα ξέρετε τόσο πιο ευχάριστη θα είναι η προβολή για εσάς. Θα γράψω μόνο τούτο που θα μπορούσε να θεωρηθεί "spoiler". Πριν δείτε το Split θα πρέπει να έχετε δει το Unbreakable, την τέταρτη ταινία του νεαρού τότε (2000) σκηνοθέτη. Μόνο τότε θα κατανοήσετε απόλυτα τι συμβαίνει εδώ. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα σας αρέσει κιόλας το φιλμ. Τώρα, αν το Unbreakable σας άρεσε, τότε κι εδώ θα βρείτε αρκετά ενδιαφέρον αυτό που φαίνεται ότι θέλει να κάνει ο Σιάμαλαν.
  Καλογυρισμένο, καλογραμμένο και με έναν πολύ καλό πρωταγωνιστή σε ένα ρόλο πρόκληση, το Split έχει τα χαρακτηριστικά του σινεμά του Σιάμαλαν. Είναι αργό, ευφυές και οδηγεί σε μία αποκάλυψη, η οποία έρχεται στο τέλος, για να σε κάνει να αναθεωρήσεις για το πόσο τραβηγμένο ήταν τελικά αυτό που είδες πριν λίγο. Η ιδέα των πολλαπλών προσωπικοτήτων δουλεύεται από τον Σιαμαλάν εξαιρετικά, αποδίδεται από τον ΜακΑβόι με πειστικό τρόπο και όλα λειτουργούν άψογα μέχρι ένα σημείο. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα θεωρείς ότι ξεφεύγει το πράγμα σε άλλα μονοπάτια. Το μυαλό, οι δυνατότητες και οι ανεξερεύνητες περιοχές του απασχολούν τον σκηνοθέτη/ σεναριογράφο και επιχειρεί να δώσει επιστημονικό υπόβαθρο σε όσα συμβαίνουν στο φιλμ του και όντως, μέχρι το σημείο που αναφέρω πιο πάνω, μας πείθει, άσχετα με το αν είναι αληθή όσα λέγονται ή όχι.
  Η ερμηνεία του ΜακΑβόι είναι τόσο διασκεδαστική για το θεατή όσο θεωρώ ότι ήταν και για τον ίδιο τον ηθοποιό. Ερμηνεύει περίπου πέντε χαρακτήρες, πέντε διαφορετικές προσωπικότητες, χωρίς να χρειάζεται να μεταμφιεστεί. Μόνο με το σώμα και το βλέμμα του. Πολύ καλή για άλλη μια φορά και η μικρή Άνια Τέιλορ Τζόι, που μάθαμε μέσα από το The Witch και είδαμε και στο φετινό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, Morgan.
  "Να δω το Split;", με ρωτάς. Αν έχω μόνο δύο επιλογές, το "ναι" και το "όχι", τότε σαφώς θα πάρω την πρώτη. Αν μπορούσα να προσθέσω κάτι παραπάνω, αυτό θα ήταν να δεις το Unbreakable πρώτα.
Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου