Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Mine (2016)

Είδος: Θρίλερ, Δραματική

Σκηνοθεσία:Fabio Guaglione,
Fabio Resinaro
Σενάριο:Fabio Guaglione,
Fabio Resinaro
Παίζουν:Armie Hammer,
Annabelle Wallis,Tom Cullen 
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Ο Άρμι Χάμερ βρίσκεται με το ένα πόδι σε μια νάρκη και βρίσκει ευκαιρία για ψυχανάλυση, στο φιλμ που γράφουν και σκηνοθετούν οι δύο Φάμπιο, Γκουαλιόνε και Ρεζινάρο, Ιταλοί δημιουργοί στην πρώτη μεγάλου μήκους τους ταινία που εκτελούν χρέη σκηνοθέτη.
  Ο Μάικλ, που υποδύεται ο Άρμι Χάμερ, και ο Τόμι είναι πεζοναύτες που βρίσκονται σε αποστολή εξόντωσης στρατιωτικού στόχου στην έρημο, έχοντας περάσει ήδη δύο μήνες εκεί. Ο στόχος εμφανίζεται αλλά η αποστολή τους δε στέφεται με επιτυχία, με αποτέλεσμα οι δυο τους να βρεθούν κυνηγημένοι από αντάρτες. Κατορθώνουν να ξεφύγουν αλλά στην πορεία πέφτουν σε ναρκοπέδιο, με τον Τόμι να χάνει τη ζωή του και τον Μάικλ να βρίσκεται με το ένα πόδι σε μια νάρκη και να πρέπει να παραμείνει εκεί για πενήντα δύο ώρες, έως ότου έρθει να τον μαζέψει η αποστολή διάσωσης. Τσακάλια, αμμοθύελλες, αντάρτες αλλά και οι προσωπικοί του δαίμονες ταλαιπωρούν τον πεζοναύτη, ο οποίος δε μπορεί να κουνηθεί ρούπι από τη θέση του.
  Ενδιαφέρουσα ιδέα που θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερο θρίλερ, στη λογική του παλιότερου Burried, αλλά οι δύο Ιταλοί σκηνοθέτες/ σεναριογράφοι επιλέγουν να τραβήξουν σε διάρκεια το δημιούργημά τους και να κινηθούν σε πιο φιλοσοφικά μονοπάτια και εσωτερικές αναζητήσεις, υπερτονίζοντας, σε κουραστικό βαθμό, την άποψή τους ότι κάθε βήμα στη ζωή μας κρύβει μια οπλισμένη νάρκη.
  Η ερμηνεία του Χάμερ και το πολύ καλό και έξυπνο μοντάζ είναι τα δύο καλύτερα στοιχεία του φιλμ. Γρήγορες εναλλαγές πλάνων και χρονικών σημείων της ζωής του πρωταγωνιστή και μια διαδρομή εναλλάξ στο παρόν και το παρελθόν, όση ώρα, ή πιο σωστά, όσες ώρες βρίσκεται παγιδευμένος στην ίδια θέση και φέρνει τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του στο μυαλό του.
  Το πρόβλημα είναι η επιμονή στην επανάληψη από τους δύο Φάμπιο και η αρκετά μεγάλη διάρκεια που δίνουν στο φιλμ τους. Το κομμάτι του θρίλερ αποδυναμώνεται, το πιο φιλοσοφικό κομμάτι δεν έχει να πει κάτι ιδιαίτερο, οπότε έχεις ένα φιλμ με ενδιαφέροντα στοιχεία που, όμως, η παρουσίασή τους στην οθόνη δε γίνεται με τρόπο ικανό να μας κερδίσει. Ζυγίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά, δυστυχώς η ζυγαριά γέρνει προς την αρνητική πλευρά αλλά επειδή οι συντελεστές διάλεξαν και προσπάθησαν να υλοποιήσουν ένα θέμα τολμηρό αποφεύγοντας εύκολες λύσεις, είμαι λίγο πιο επιεικής.

Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου