Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Lone Survivor (2013)

Είδος: Περιπέτεια, Δράσης

Ο ΜΟΝΟΣ ΕΠΙΖΩΝ
Σκηνοθεσία:Peter Berg
Σενάριο:Peter Berg,Marcus Luttrell
Παίζουν:Mark Wahlberg,
Taylor Kitsch,Emile Hirsch
Γράφει ο Αλέξανδρος Ανδρεανίδης
ΥΠΟΘΕΣΗ: Τέσσερεις Αμερικανοί κομάντος του πολεμικού ναυτικού αναχώρησαν το καλοκαίρι του 2005 για τα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν για μια αναγνωριστική αποστολή, με στόχο να καταγράψουν τη δραστηριότητα του Αχμάντ Σα, ενός υψηλά ιστάμενου στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα. Παγιδευμένοι στα βουνά του Αφγανιστάν απέναντι σε μια μεγάλη ετοιμοπόλεμη ομάδα Ταλιμπάν και σε ηθικά διλήμματα που θα καθορίσουν τη ζωή τους, οι τέσσερις άνδρες καλούνται να βρουν τη δύναμη και το κουράγιο να μείνουν ενωμένοι στη μάχη μέχρι το τέλος. Πέντε μέρες αργότερα, μόνο ένας από αυτούς τους στρατιώτες θα μείνει ζωντανός.(cine.gr)

ΑΠΟΨΗ: Προσωπικά, κάθε φορά που πρόκειται να δω μία ταινία που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, κρατώ τις επιφυλάξεις μου γιατί οι περισσότερες από αυτές χρησιμοποιούν τον όρο "αληθινή ιστορία" μόνο και μόνο για να αποτελέσει κράχτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο σκηνοθέτης Peter Berg, μας παρουσιάζει την αποτυχημένη επιχείρηση Red Wings, που σκοπό είχε να καταγράψει την δραστηριότητα του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Ahmad Shah (Αφγανιστάν,2005).Τα περισσότερα στοιχεία που παρουσιάζονται στην ταινία ,είναι σύμφωνα με το βιβλίο του Marcus Luttrell (ναι καλά καταλάβατε,είναι ο μοναδικός επιζών των γεγονότων του 2005),χωρίς δυστυχώς να λείπει και η δραματοποίηση που παρέχει το Ηollywood σε πολλές από τις ταινίες του.
Ας περάσουμε όμως στο ζουμί της ταινίας, που δεν είναι άλλο από τις καλογυρισμένες σκηνές δράσης.Χωρίς το παραμικρό ίχνος υπερβολής μπορώ να πω ότι την κατατάσσω μέσα στις 5 καλύτερες ταινίες του είδους.Ο Mark Wahlberg (Marcus Luttrell) φοράει ξανά τα στρατιωτικά και σηκώνει την ταινία στις "πλάτες του", με τους υπόλοιπους τρεις κομάντο, Τaylor Kitsch(Michael Murphy),Emile Hirsch (Danny Dietz), Ben Foster (Matt'Axe'Axelson) να βάζουν στο βιογραφικό τους ακόμη μία καλή ταινία.
Όσο αναφορά το σενάριο πολλοί γράφουν ότι δεν ήταν καλοδουλεμένο, ότι χρειαζόταν λιγότερο δράμα και διάφορα άλλα. Προσωπικά με αφήνει αδιάφορο από τη στιγμή που το αίμα και οι πυροβολισμοί πέφτουν σαν βροχή. Τα trailers μας είχαν προετοιμάσει κατάλληλα για το τι θα επακολουθούσε, εξάλλου.
Ως συμπέρασμα,πρόκειται για μία αξιόλογη ταινία που βασίζεται όντως σε αληθινά γεγονότα με πάνω του μετρίου σκηνές δράσης που σε κρατάει μέχρι τέλους.Ίσως τελικά, ο  Μark Wahlberg να βρήκε το είδος ταινιών που τον χαρακτηρίζει και να αφήσει τις μετριότητες τύπου Pain and Gain.
Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Lone Survivor (2013) on IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου