Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

The Octagon (1980)

Είδος: Περιπέτεια, Δράσης

The Octagon
ΤΟ ΟΚΤΑΓΩΝΟ
Σκηνοθεσία: Eric Karson
Σενάριο:Paul Aaron, Leigh Chapman
Παίζουν:Chuck Norris,Karen Carlson,
Lee Van Cleef
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Σκοτ Τζέιμς είναι πρωταθλητής του καράτε, υιοθετημένος και μεγαλωμένος από έναν Ιάπωνα. Η έντονη διαμάχη με το θετό του αδελφό θα τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τη θετή του οικογένεια και να επιστρέψει στην Αμερική. Μετά από χρόνια, μια σειρά τυχαίων περιστατικών θα οδηγήσουν τον Σκοτ σε σκοτεινά μονοπάτια. Μια ομάδα τρομοκρατών με εκπαίδευση νίντζα διαπράττει φόνους σημαντικών προσώπων και τότε ένα μελλοντικό πιθανό θύμα ζητάει προστασία από τον Σκοτ, λόγω της δεξιότητάς του στις πολεμικές τέχνες. Ο Σκοτ μελετώντας τους τρόπους επίθεσης των νίντζα-τρομοκρατών αλλά και με τις πληροφορίες του περίεργου φίλου του, ΜακΚάρν, είναι σίγουρος ότι πίσω απ' όλα αυτά κρύβεται ο θετός του αδελφός. Τότε ξεκινά την αναζήτηση της μυστικής βάσης της οργάνωσης.

ΑΠΟΨΗ: Το Οκτάγωνο θα μπορούσε να είναι μια από τις καλύτερες ταινίες πολεμικών τεχνών της δεκαετίας του '80. Και είναι... Στα τελευταία 20 λεπτά του. Στα πρώτα 60 λεπτά προσπαθείς να καταλάβεις αν είσαι ηλίθιος ή αν όντως οι διάλογοι που ακούς δεν βγάζουν κανένα νόημα. Αν έχετε δει το φιλμ και νιώσατε το ίδιο, μην ανησυχήσετε, δεν είστε ηλίθιοι. Οι περισσότεροι εμφάνισαν το ίδιο σύμπτωμα, σύμφωνα με έρευνα που έκανα σε διάφορες κριτικές της ταινίας στο διαδίκτυο.
  60 και 20 μας κάνει 80 οπότε μας λείπουν άλλα 20 λεπτά ταινίας, τα οποία δεν ξέχασα, μην τρελαίνεστε! Τα πρώτα 60 είναι τα χαμένα στο διάστημα με τις εκπληκτικές ατάκες και τα γεγονότα που καμία ουσία δεν έχουν, για την εξέλιξη της ταινίας. Τα τελευταία 40' είναι αυτά που το Οκτάγωνο μεταμορφώνεται σε μια ταινία με συνοχή αλλά και με δράση ουσιαστική. Τα τελευταία 20', δε, η ταινία γίνεται μια εξαιρετική περιπέτεια πολεμικών τεχνών. Ο Τσακ Νόρις βρίσκει το στρατόπεδο εκπαίδευσης των νίντζα κι εκεί θα αντιμετωπίσει δεκάδες από αυτούς καθώς εισέρχεται στο Οκτάγωνο, για την τελική μάχη με τον θετό αδερφό του. Το οκτάγωνο ήταν ουσιαστικά ένας χώρος εκπαίδευσης για τους νίντζα, που περιελάμβανε διαφορετικές δοκιμασίες. Όλο αυτό το σκηνικό παρουσιάζεται εξαιρετικά από το σκηνοθέτη αλλά και τον υπεύθυνο φωτογραφίας της ταινίας. Σκοτεινό, με μόνο το φως των πυρσών να φωτίζει το χώρο των δοκιμασιών, σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή δίνοντας σε αυτό που παρακολουθούμε μια άλλη διάσταση, περισσότερο μυσταγωγική.
  Προσπαθώ να θυμηθώ άλλη περίπτωση σαν και αυτή του Οκταγώνου αλλά ειλικρινά δεν τα καταφέρνω. Μια ταινία που είναι τόσο κακή στο πρώτο μέρος της, δυσκολεύοντας σε να παρακολουθήσεις όλα όσα συμβαίνουν, με κακές ερμηνείες και κακογραμμένους διαλόγους, μεταμορφώνεται στο δεύτερο μέρος της σε μια πάρα πολύ καλή περιπέτεια. Τι προτείνω, λοιπόν; Δείτε αποσπασματικά τα πρώτα 60 λεπτά. Δε θα χάσετε τίποτα. Σας το λέω χωρίς να αστειεύομαι. Διαβάστε την υπόθεση της ταινίας και θα ξέρετε όσα χρειάζεται να ξέρετε. Τα υπόλοιπα 40 λεπτά πραγματικά θα τα απολαύσετε. Θα δείτε μια σφιχτοδεμένη περιπέτεια με ένα φινάλε που θα μπορούσε να θεωρείται κλασικό για το είδος και να αναφέρεται σαν υπόδειγμα κορύφωσης, για μια ταινία πολεμικών τεχνών. Δυστυχώς όμως, το σύνολο χάνει πολλούς πόντους από το απαράδεκτο πρώτο μέρος. Χαμένη ευκαιρία... 

Υ.Γ. Άχρηστη πληροφορία : Σύμφωνα με τον Τσακ Νόρις, το Οκτάγωνο είναι η πρώτη ταινία με νίντζα, που γυρίστηκε στην Αμερική.

Υ.Γ. 2. Αν αποφασίσετε να το παρακολουθήσετε ποτέ, αναζητείστε την blu-ray έκδοση. Αξίζει.

Με λίγα λόγια: Η τέταρτη ταινία του Τσακ Νόρις ως πρωταγωνιστής, είναι μια άνιση περιπέτεια, με ένα κάκιστο πρώτο μέρος αλλά ένα εξαιρετικό δεύτερο. Προτείνεται στους φίλους του Νόρις και των ταινιών δράσης, μόνο και μόνο για τα τελευταία σαράντα λεπτά του.
Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
The Octagon (1980) on IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου