Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

Captain America 2 : The Winter Soldier (2014)

Είδος: Περιπέτεια, Επιστημονικής Φαντασίας, Θρίλερ, Κόμικ

CAPTAIN AMERICA 2
Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
Σκηνοθεσία:Anthony Russo, Joe Russo
Σενάριο: Christopher Markus,
Stephen McFeely,Ed Brubaker
Παίζουν:Chris Evans, Samuel L. Jackson, 
Scarlett Johansson
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Όσο ο Στιβ Ρότζερς προσπαθεί να βρει τη θέση του στον νέο γι αυτόν κόσμο, είναι αναγκασμένος να τα βάλει με την οργάνωση την οποία υπηρετεί, την Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., καθώς φαίνεται η μυστική τρομοκρατική οργάνωση Υ.Δ.Ρ.Α. να έχει εισχωρήσει και να έχει διαφθείρει υψηλόβαθμα στελέχη της. Ο Στιβ, προσπαθώντας να βρει την άκρη του νήματος, θα βρει μπροστά του έναν πανίσχυρο εχθρό, υπεύθυνο για δεκάδες δολοφονίες σημαντικών προσώπων τα τελευταία 40 χρόνια. Το κωδικό του όνομα είναι Στρατιώτης του Χειμώνα.  


ΑΠΟΨΗ: "Μην εμπιστεύεσαι κανένα", λέει ο Φιούρι στον Στιβ Ρότζερς, τον γνωστό μας Κάπτεν Αμέρικα, σε μια μεταξύ τους σκηνή. Κάπως έτσι κυλάει το φιλμ, μέχρι το θεαματικό του φινάλε, χωρίς βέβαια να ξεχνάει τις κόμικ καταβολές του. Ο Ρότζερς δεν ξέρει ποιον να πιστέψει και ποιον όχι, μέσα και έξω από την Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., αμφιβάλλοντας ακόμα και για τους στενότερους συνεργάτες του.
 Καλογραμμένο σενάριο με έμφαση στον χαρακτήρα του Κάπτεν και την πλεκτάνη που έχει υφανθεί μέσα στην  Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. Ο Κάπτεν προβληματίζεται για τον κόσμο που τελικά παρέδωσε η δική του γενιά στην επόμενη και για δεύτερη φορά σε ταινία της MARVEL μετά τον IRON MAN 2, βλέπουμε ένα άμεσο σχόλιο πάνω στο θέμα της παγκόσμιας ειρήνης. Ο Φιούρι δείχνει τα υπερόπλα στον Κάπτεν κι αυτός προβληματίζεται. Είναι ο φόβος που διατηρεί την τάξη και δεν είναι ο κόσμος που αλλάζει και θέλει να γίνει καλύτερος. Δεν είναι αυτά τα ιδανικά για τα οποία πάλεψε ο Στιβ και τώρα το συνειδητοποιεί.
  Το θετικό στο φιλμ είναι ότι παρά την προσοχή που έχει δοθεί στο χαρακτήρα του Κάπτεν Αμέρικα,
© 2013 - Marvel Studios
δεν παραγκωνίζονται οι δεύτεροι ρόλοι. Ο Φιούρι είναι εκεί και είναι η καλύτερη κινηματογραφική στιγμή του, όπως το ίδιο ισχύει και για τη Μαύρη Χήρα της Σκάρλετ Γιοχάνσον. Ο ρόλος του Ρέντφορντ δίνει παραπάνω κύρος στην ταινία και βοηθάει πολύ στο να το δούμε σαν πολιτικό θρίλερ, ενώ μας συστήνεται κι ένας νέος ήρωας, ο Φάλκον, ο οποίος δίνει έναν άλλο αέρα στις σκηνές δράσης του φινάλε. Τέλος, ο Στρατιώτης του τίτλου, παρότι ανοίγει το στόμα του ελάχιστα, λειτουργεί εξαιρετικά σαν villain. Εμφανίζεται ξαφνικά, δημιουργεί πανικό και εξαφανίζεται το ίδιο ξαφνικά.
Σε ότι έχει να κάνει με την πλεκτάνη και τη διαφθορά στην οργάνωση, παρότι όλα καλογραμμένα και με αρκετή προσοχή,  δε νομίζω ότι η πλειοψηφία δε θα μπορέσει να καταλάβει από την πρώτη στιγμή το πρόσωπο που κινεί τα νήματα. Αυτή είναι και η μόνη μου ένσταση. Αφού το φιλμ κινείται αρκετά σαν ένα πολιτικό θρίλερ, ίσως θα κέρδιζε πολλούς πόντους αν μας προσέφερε και μια ανατροπή. Μια ανατροπή όμως, από αυτές που δεν τις βλέπεις να έρχονται. Κάτι τέτοιο, νομίζω ότι θα εκτόξευε το δεύτερο Κάπτεν Αμέρικα στην κορυφή των ταινιών της Marvel. Τώρα, θεωρώ ότι ο Κάπτεν στρογγυλοκάθεται λίγο κάτω από τους Avengers, μόνο και μονό γιατί από πλευράς διασκέδασης και κόμικ στοιχείου, οι Avengers υπερτερούν. Κατάφερε πάντως σίγουρα, να κερδίσει μερικούς θαυμαστές παραπάνω, για τον όχι και τόσο αγαπητό εκτός Αμερικής ήρωα, κάτι που το χρωστάει στον πρωταγωνιστή του αλλά και στους σεναριογράφους του.
  Αρκούντως θεαματικό, έξυπνα και προσεγμένα γραμμένο, το Captain America 2 είναι ιδανικό για κινηματογραφική έξοδο. Θα χορτάσει τους φίλους των κόμιξ και της περιπέτειας και θα ικανοποιήσει, τολμώ να πω, τους φίλους των πολιτικών θρίλερ.
Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
Captain America 2: O stratiotis tou heimona (2014) on IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου