Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

ΒΙΒΛΙΟ - Από τη Ρωσία με Αγάπη (1957)

Συγγραφέας: Ίαν Φλέμινγκ
Εκδόσεις: Λυχνάρι (1988)
Πρώτη κυκλοφορία: 1957
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο που έγραψε ο Ίαν Φλέμινγκ με ήρωα τον Άγγλο κατάσκοπο, Τζέιμς Μποντ. Πριν ο Μποντ αποκτήσει τεράστια φήμη λόγω του κινηματογράφου, είχε ήδη κάνει τους πρώτους φίλους μέσα από το αναγνωστικό κοινό της εποχής. Στην Ελλάδα εκδόθηκαν κάποια βιβλία από τις εκδόσεις Σκίουρος, Παρατηρητής, Ευρώπη και Λυχνάρι τη δεκαετία του 1960 ενώ το συγκεκριμένο βιβλίο θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας το 1988, ξανά από τις εκδόσεις Λυχνάρι.
  Διαβάζοντας το Από τη Ρωσία με Αγάπη θα συνειδητοποιήσετε ότι ο κινηματογραφικός Μποντ με τον λογοτεχνικό είχαν κάποιες διαφορές. Η μεταφορά ωστόσο του βιβλίου στον κινηματογράφο ήταν αρκετά πιστή. Στο βιβλίο διαβάζουμε ένα αρκετά σφιχτοδεμένο θρίλερ, με τον Μποντ να βρίσκεται κυνηγημένος από Ρώσους αλλά και από έναν Άγγλο κατάσκοπο των Ρώσων, με μόνο στόχο τον θάνατό του.
  Τα χρόνια έχουν περάσει και η γραφή του Φλέμινγκ δεν ασκεί προφανώς την ίδια γοητεία σήμερα. Δεν είναι ένα βιβλίο που θα σε κρατήσει κολλημένο στις σελίδες του, ιδίως εάν δεν είσαι εξοικειωμένος με τον τρόπο γραφής των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά δε θα σε αφήσει αδιάφορο. Μην περιμένετε βέβαια κάποιον εξεζητημένο λογοτεχνικό λόγο αλλά μια καλή αφήγηση και μερικούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με τη δράση να ενεργοποιείται στα τελευταία κεφάλαια.
  Θα πρότεινα το Από τη Ρωσία με Αγάπη στους φίλους της αστυνομικής λογοτεχνίας, οι οποίοι είναι σαφώς πιο εξοικειωμένοι με παρόμοια θέματα και παρόμοιους τρόπους γραφής από συγγραφείς της ίδιας περιόδου με τον Φλέμινγκ. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο και στους κινηματογραφικούς φίλους του Μποντ, κυρίως για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ;

ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΡΕΞΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ ΣΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου