Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Quo Vado? (2016)

Είδος: Κωμωδία, Σάτιρα

ΠΟΥ ΠΑΩ ΘΕΕ ΜΟΥ;
Σκηνοθεσία:Gennaro Nunziante
Σενάριο:Gennaro Nunziante
Παίζουν:Checco Zalone,
Eleonora Giovanardi,Sonia Bergamasco
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Κέκκο είναι δημόσιος υπάλληλος σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας και θεωρεί ότι έχει με αυτόν τον τρόπο λύσει όλα του τα προβλήματα, μιας και κανείς δεν αγγίζει ένα δημόσιο υπάλληλο. Η οικονομική κρίση, όμως, αγγίζει τους πάντες και ο μόνος τρόπος για να κρατήσει τη μόνιμη θέση του είναι να δεχτεί οποιαδήποτε μετάθεση. Τα πράγματα, όμως, γίνονται δύσκολα για τον πεισματάρη Κέκκο καθώς το δημόσιο θέλει να τον ξεφορτωθεί προσφέροντάς του μια γερή αποζημίωση ή την πιο δυσμενή μετάθεση που μπορεί να φανταστεί!


ΑΠΟΨΗ: Ο προσωπικός μου κανόνας που λέει ότι όσο λιγότερα γνωρίζεις για μια ταινία τόσο πιο ωραία διαδικασία είναι η προβολή της, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά με την Ιταλική κωμωδία Quo Vado? του δημοφιλούς Ιταλού κωμικού Κέκκο Ζαλόνε. Ιδέα δεν είχα τί θα παρακολουθήσω κι όμως το διασκέδασα απίστευτα!
  Το "una faccia una razza" ταιριάζει γάντι σε αυτή την περίπτωση! Αν βάλεις τους ηθοποιούς να μιλάνε Ελληνικά, αλλάζοντας ελάχιστα πράγματα στο σενάριο, έχεις μια Ελληνική εκδοχή της κατάστασης των τελευταίων ετών στη χώρα. Η σχέση των Ιταλών με την οικογένεια και το δημόσιο είναι παρόμοιες με αυτές που συναντάμε και στην Ελλάδα. Ο μονιμοθεσίτης που, παρότι προσφέρει το ελάχιστο που μπορεί, δεν τον κουνάει τίποτα από την καρέκλα του και που και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να την παραδώσει εύκολα, είναι είδος γνωστό στη μικρή μας χώρα, το ίδιο γνωστό και με τους γείτονες, απ' ότι φαίνεται.
Foto:Maurizio Raspante
  Ο Τζενάρο Νουνσιάντε συνεργάζεται στη συγγραφή του σεναρίου με τον πρωταγωνιστή του, Κέκκο Ζαλόνε, φτιάχνοντας μια σάτιρα με έξυπνες σπιρτόζικες ατάκες, με αστεία κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά αλλά και θρησκευτικά. Η συντηρητική Ιταλική οικογένεια, ο έρωτας, οι πολιτικοί, τα ρουσφέτια, η θρησκεία, ο ρατσισμός αλλά και η νοσταλγία της πατρίδας σχολιάζονται με εύστοχο τις περισσότερες φορές τρόπο και θα σας κάνουν να γελάσετε με την ψυχή σας σε αρκετές σκηνές!
  Ο Ζαλόνε είναι ένας κωμικός ηθοποιός που μοιάζει να ξέρει να χειριστεί τον λόγο αλλά και το σώμα του μπροστά στην κάμερα. Είναι αυτό που εγώ ονομάζω λαϊκός κωμικός, καθώς ο τρόπος ερμηνείας και το χιούμορ του μπορεί να απευθυνθεί στους πάντες, αλλά που κάποιες στιγμές νιώθεις ότι βρίσκεται στα όρια του λαϊκισμού. Ευτυχώς για τον Ζαλόνε και για εμάς, το φιλμ καταφέρνει να μην πέσει κάτω από το όριο του καλού χιούμορ αν το δεις συνολικά και κάποιες μικρές στιγμές που ξεφεύγει σε πιο αναμασημένα, αστεία του καφενείου, περνάνε ανώδυνα.
  Το Quo Vado? είναι ένα από τα φιλμ που ελπίζω να βρει διανομή και στη χώρα μας το καλοκαίρι. Τόσο το θέμα του όσο και το χιούμορ του είναι ιδανικά για το Ελληνικό κοινό. Για περίπου πενήντα λεπτά οι ατάκες και οι καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη αστραπιαία (αυτό είναι θετικό για κάποια χοντροκομμένα αστεία) και ο θεατής βρίσκεται σε "χιουμοριστική εγρήγορση" (νέος όρος...), η οποία χαλαρώνει στο τελευταίο κομμάτι του φιλμ, αυτό που καταπιάνεται με τη νοσταλγία για την πατρίδα. Παρά τα όποια μειονεκτήματά του, το φιλμ του Τζενάρο Νουνσιάντε είναι μια από τις καλύτερες κωμωδίες-σάτιρες-ηθογραφίες που έχω παρακολουθήσει για το 2016! Αξίζει να το ανακαλύψετε!
Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Που πάω Θεέ μου; (2016) on IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου