Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Cars 3 (2017)

Είδος: Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Δράσης

"Παρά τις όποιες ατέλειες, δε μπορώ να μην εκτιμήσω ένα φιλμ που πρωτίστως αποκρίνεται σε παιδιά, όταν προσπαθεί να τους δείξει ότι ακόμα κι ένας χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων, όπως ο αγαπημένος τους ΜακΚουήν, δε μπορεί να ξεφύγει από το πλήρωμα του χρόνου αλλά ακόμα κι όταν αυτό έρχεται, σημασία έχει να το αναγνωρίσεις και να το αντιμετωπίσεις με περηφάνια.


ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 3
Σκηνοθεσία:Brian Fee
Σενάριο:Kiel Murray,
Bob Peterson,Mike Rich
Παίζουν:Owen Wilson,
Cristela Alonzo,Chris Cooper
Στα Ελληνικά: Σάκης Ρουβάς,
Δανάη Σκιάδη,Μιχάλης Κοιλάκος
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Ο Κεραυνός ΜακΚουήν επιστρέφει και τα πιτσιρίκια τρελαίνονται για την πάρτη του, ό,τι και να συνέβη στο προηγούμενο φιλμ, το οποίο ήταν το πιο αδύναμο της Pixar μέχρι σήμερα. Τα αυτοκίνητα που μιλάνε έχουν κερδίσει τις καρδιές τους και με το που το κόκκινο αγωνιστικό με το νούμερο 95 εμφανίζεται στην οθόνη, ακούς παντού στον κινηματογράφο χαρούμενες φωνούλες και επιφωνήματα ενθουσιασμού! Μια χαρά, λέω εγώ, αφού και ικανοποιητική ταινία είναι αυτό τρίτο μέρος των Αυτοκινήτων και τα πιτσιρίκια περνάνε καλά, υπέρ του δέοντος αλλά κι εμείς οι μεγαλύτεροι χαζεύουμε τουλάχιστον άλλη μια ακόμα οπτικά άψογη δημιουργία της PIXAR, που φροντίζει να περάσει θετικά και ρεαλιστικά μηνύματα στα παιδιά.
  Τα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη εμφάνιση του Κεραυνού ΜακΚουήν και όλοι οι παλιοί συναγωνιστές του στις πίστες αρχίζουν να αποσύρονται και τη θέση τους παίρνουν νέα πιο εξελιγμένα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Έρχεται λοιπόν και η σειρά του ΜακΚουήν να αποσυρθεί μετά από ένα σοβαρό ατύχημα στην πίστα, στην προσπάθειά του να κερδίσει τον νεότερο και αλαζόνα Τζάκσον Στορμ. Μετά μια μακρά διάρκεια εκτός αγώνων, ο πεισματάρης ΜακΚουήν θέλει να επιστρέψει κι έτσι αρχίζει να προπονείται και βρίσκει ένα σπόνσορα στο πρόσωπο του Στέρλινγκ, ενός φιλόδοξου επιχειρηματία που στην ουσία θέλει το θρυλικό αγωνιστικό αυτοκίνητο να προωθήσει τα προϊόντα του παρά να αγωνιστεί και να νικήσει ξανά. Στο προπονητικό κέντρο του Στέρλινγκ συναντά τη νέα προπονήτριά του και μελλοντική φίλη, Κρουζ Ραμίρεζ. Η Κρουζ φανερώνει στον Κεραυνό ότι το όνειρό της ήταν να πάρει μέρος σε αγώνες κι αυτό εξαιτίας του, αφού ήταν το είδωλό της. Ο ΜακΚουήν επιστρέφει στις παλιές πίστες και στα λημέρια του μέντορά του, Χάντσον Χόρνετ, δοκιμάζοντας τις αντοχές του και μας οδηγεί μέσα από μια όμορφη ιστορία σε ένα φινάλε που επιθυμεί να δείξει στα πιτσιρίκια τι σημαίνει το πέρασμα των χρόνων και πως μπορούμε να το διαχειριστούμε.
  Κανένα λόγο δε βρίσκω για να μην επισκεφτείτε έναν κινηματογράφο με τα παιδάκια σας και να δείτε το Cars 3. Η ελληνική μεταγλώττιση είναι συμπαθητική (και ο Σάκης Ρουβάς είναι μια χαρά ως ΜακΚουήν) και καταφέρνει να περάσει στο κοινό αρκετό συναίσθημα από αυτό που κρύβει αυτή η ιστορία αγωνιστικότητας (και όχι τόσο ανταγωνιστικότητας), επανάκαμψης μετά τις δυσκολίες, σεβασμού (στον αντίπαλο, στο φίλο, στο γηραιότερο, στο νεότερο) και αυτογνωσίας. Παρά τις όποιες ατέλειες, δε μπορώ να μην εκτιμήσω ένα φιλμ που πρωτίστως αποκρίνεται σε παιδιά, όταν προσπαθεί να τους δείξει ότι ακόμα κι ένας χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων, όπως ο αγαπημένος τους ΜακΚουήν, δε μπορεί να ξεφύγει από το πλήρωμα του χρόνου αλλά ακόμα κι όταν αυτό έρχεται, σημασία έχει να το αναγνωρίσεις και να το αντιμετωπίσεις με περηφάνια. Σίγουρα δεν είναι από τις κορυφαίες στιγμές της PIXAR αλλά δεν παύει να είναι ένα αξιόλογο φιλμ κινουμένων σχεδίων.

Υ.Γ. Στον κινηματογράφο, πριν την έναρξη του Cars 3, η PIXAR προβάλει ένα εξαιρετικό μικρού μήκους φιλμ κινουμένων σχεδίων με τον τίτλο LOU. Πραγματεύεται το γνωστό ζήτημα του "μπούλινγκ" και μέσα σε λίγα λεπτά δείχνει από που ξεκινάει, πως εξελίσσεται, τι συνέπειες έχει στα παιδιά και ποιος θα ήταν ίσως ο τρόπος να αντιμετωπιστεί. 

Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου