Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Fist of Fury (1972)

Είδος: Περιπέτεια, Δράσης

"Η φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών, η ζωή στην Κίνα και τα προβλήματα με τους Ιάπωνες και τη ρατσιστική αντιμετώπιση απέναντι στους Κινέζους απασχολούν το φιλμ και ο Λη βρίσκει χώρο όχι μόνο να δείξει τις ικανότητες του αλλά και όλη του τη σκέψη γύρω από τις πολεμικές τέχνες."

ΟΙ ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΓΡΟΘΙΕΣ
ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ
Σκηνοθεσία:Wei Lo
Σενάριο:Wei Lo
Παίζουν:Bruce Lee,
Nora Miao,James Tien
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Η μεγάλη επιτυχία του The Big Boss, της ταινίας που ξεικίνησε να χτίζει τον κινηματογραφικό μύθο του Μπρους Λη, φέρνει το επόμενο βήμα, για τον μεγάλο πια αστέρα των ταινιών πολεμικών τεχνών. Το πιο ολοκληρωμένο κινηματογραφικό δημιούργημα που συμμετείχε ο Μπρους Λη, δεν είναι άλλο από το Fist of Fury.
  Η ταινία ξεκινά με τη δολοφονία ενός περίφημου Κινέζου δασκάλου πολεμικών τεχνών από τους Ιάπωνες. Ο Μπρους Λη υποδύεται ένα μαθητή του που επιστρέφει στην πόλη, για να παντρευτεί την αγαπημένη του. Εκεί ανακαλύπτει ότι ο αγαπημένος του δάσκαλος είναι νεκρός και κηδεύεται, έτσι αποφασίζει να εξιχνιάσει την υπόθεση. Όλα τα ίχνη οδηγούν στους Ιάπωνες υπεύθυνους μιας ανταγωνιστικής σχολής και ο μαθητής θα αναζητήσει εκδίκηση, τοποθετώντας τον εαυτό στο στόχαστρο τόσο των Ιαπώνων όσο και της Κινεζικής αστυνομίας.
  Η δολοφονία του δασκάλου Huo Yuanjia (μην περιμένετε να το αποδώσω στα Ελληνικά, δε μπορώ) είναι αληθινή ιστορία. Περίφημος δάσκαλος και ήρωας για τους Κινέζους, στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900 αντιμετώπισε πολλούς Ιάπωνες μαχητές, ως μια μορφή αντίστασης στους εισβολείς. Το 1910 βρέθηκε νεκρός και τα αίτια θανάτου δεν ήταν ξεκάθαρα. Πολλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για δολοφονία και στη συνέχεια διαδόθηκαν αρκετές ιστορίες με μαθητές του που που ζήτησαν να εκδικηθούν το θάνατο του δασκάλου. Μια από αυτές μας εξιστορεί το Fist of Fury και ο Μπρους Λη σε αυτή τη δεύτερη και τελευταία συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Γουέι Λο, μας
δίνει την καλύτερη ερμηνεία του.
  Η φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών, η ζωή στην Κίνα και τα προβλήματα με τους Ιάπωνες και τη ρατσιστική αντιμετώπιση απέναντι στους Κινέζους απασχολούν το φιλμ και ο Λη βρίσκει χώρο όχι μόνο να δείξει τις ικανότητες του αλλά και όλη του τη σκέψη γύρω από τις πολεμικές τέχνες. Ακόμα και το φινάλε είναι ενδεικτικό της άποψης που είχε για τη ζωή αλλά και για τη χρησιμοποίηση των πολεμικών τεχνών σε αυτή, καθώς ο ίδιος επέμενε ο ήρωας να είχε τη συγκεκριμένη κατάληξη.
  Πιο δεμένο φιλμ από το The Big Boss, πιο φιλοσοφημένο, πιο σίγουρο για αυτά που θέλει να πει, χωρίς περιττά πράγματα, εκτός από μια ίσως αχρείαστη σκηνή ρομάντζου, το Fist of Fury είναι ένα από τα διαμάντια των ταινιών του είδους. Δράση αλλά και ουσία, ιστορικές αναφορές, ίσως και με ορισμένες ανακρίβειες αφού τα παρακολουθούμε μόνο από την πλευρά των Κινέζων, και ένας ασταμάτητος Μπρους Λη!Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
IMDbΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου