Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Iron Mask (2019) Review

 

IRONMASK:ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Φαντασίας,Δράσης,Εποχής

Σκηνοθεσία:Oleg Stepchenko
Σενάριο:Dmitry Paltsev,Alexey A. Petrukhin
,Oleg Stepchenko
Πρωταγωνιστούν:Jason Flemyng,Xingtong Yao,Jackie Chan, Arnold Schwarzenegger,Rutger Hauer


Διάρκεια: 120'

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

  Φαντάσου στη δεκαετία του 1980 ή και σε αυτή του 1990 να σου έλεγαν για μια ταινία που θα έβλεπες στην οθόνη μια μονομαχία μεταξύ Τζάκι Τσαν και Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Οι φίλοι του σινεμά δράσης θα άλλαζαν τα παντελόνια τους λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας ενώ στην αίθουσα, κατά τη διάρκεια της προβολής, άνδρες θα κρατιόντουσαν χέρι χέρι και θα αγκαλιάζονταν δακρυσμένοι στο τέλος, ευχαριστώντας το καλό Θεούλη που τους αξίωσε να ζήσουν αυτή την εμπειρία.

 Το 2019 μια Κινεζική - Ρωσική παραγωγή φρόντισε να μας δώσει αυτή την εμπειρία αλλά ήταν λίγο αργά για να φέρει ενθουσιασμό στο κοινό. Περιέργεια σίγουρα υπήρξε αλλά ενθουσιασμό δεν το λες. Τζάκι και Άρνι βρίσκονται μαζί στην οθόνη, έχουν και μια σύντομη μονομαχία αλλά μόνο σαν μικρή αναφορά θα γραφτεί στο βιβλίο του κινηματογράφου δράσης καθώς χρησιμοποιούνται περισσότερο σαν "κράχτες" για αυτό το σίκουελ του Ρωσικού φιλμ Viy, του 2014.

 Η ιστορία μας, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες Ρωσικές ή Κινεζικές ταινίες φαντασίας, απλώνεται σε δεκάδες σημεία και έχει αρκετούς χαρακτήρες. Η βασική πλοκή έχει να κάνει με τον χαρτογράφο Τζόναθαν Γκριν, ο οποίος ξεκινά ένα ταξίδι από την Αγγλία στην Κίνα, με σκοπό να βοηθήσει τους κατοίκους ενός χωριού να απελευθερωθούν από έναν σκληρό άρχοντα. Τώρα το γιατί ένας Άγγλος ταξιδεύει στην Κίνα για να βοηθήσει και πως μπλέκεται ο Τσάρος της Ρωσίας, που βρίσκεται φυλακισμένος στον Πύργο του Λονδίνου μαζί με έναν μυστηριώδη Κινέζο, εξηγούνται όλα πολύ απλά με ένα ταξιδιωτικό περιστέρι που χάνει το δρόμο του! Το περιστέρι έχει σταλεί από τον Γκριν στην αγαπημένη του, αυτό βρίσκεται για λίγο εκτός πορείας, πέφτει στα χέρια του φυλακισμένου Τσάρου, αυτός στέλνει ένα νέο μήνυμα στην αγαπημένη του Γκριν για βοήθεια και το ένα φέρνει τ' άλλο κι εμείς πάμε από την Αγγλία στην Κίνα, στη Ρωσία, σε αχαρτογράφητους ωκεανούς και σε σπηλιές δράκων!

 Υπάρχουν θετικά πραγματάκια στην ταινία, όπως η έντονη χρωματική παλέτα που προσδίδει έναν παραμυθένιο τόνο, που ταιριάζει στην αφήγηση. Υπάρχουν και κάποιες συμπαθητικές σκηνές δράσης και μερικές φορές βλέπεις και καλά ψηφιακά εφέ. Εκεί όμως που τα ψηφιακά εφέ σε κερδίζουν, στο αμέσως επόμενο λεπτό μπορεί να σε χάσουν, οπότε αυτόματα αποτελούν θετικό και αρνητικό στοιχείο της ταινίας.

 Το κυριότερο πρόβλημα του Iron Mask είναι σίγουρα το σενάριο και οι διάλογοι, καθώς συμβαίνουν τόσα πράγματα και μπλέκονται τόσοι χαρακτήρες και τόσα μέρη, που με δυσκολία μπορείς να ακολουθήσεις εκατό τοις εκατό όσα γρήγορα συμβαίνουν γύρω σου. Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο είναι το ότι ενώ βλέπεις ξεκάθαρα μια μεγάλη, σχετικά ακριβή παραγωγή, τα σκηνικά μοιάζουν να είναι πολύ μικρά. Φορτωμένα μεν, αλλά σαν να περιορίζουν τον οπτικό ορίζοντα και τα κάδρα να θυμίζουν τηλεοπτική παραγωγή πολλές φορές.

 Από καθαρή περιέργεια λοιπόν φαντάζομαι ότι κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει το Iron Mask αν και λίγοι νομίζω θα γνωρίζουν την ύπαρξή του. Μπορεί υπό προϋποθέσεις να περάσεις καλά, αν για παράδειγμα σου αρέσουν οι Κινεζικές ταινίες φαντασίας των τελευταίων ετών κι έχεις μια εξοικείωση ως προς τη ροή τους. Για τους περισσότερους όμως δεν αποτελεί ασφαλής επιλογή.


Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr
PopCorn

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου