Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Batman: The Long Halloween Parts 1-2 (2021) Review

 

Batman The Long Halloween
Μυστηρίου, Δράσης, Θρίλερ, Κινουμένων Σχεδίων

Σκηνοθεσία:Chris Palmer
Σενάριο:
Tim Sheridan
Πρωταγωνιστούν:Jensen Ackles,Josh Duhamel, Naya Rivera,Billy Burke,Troy Baker, Julie Nathanson


Διάρκεια: Part 1 -85'  Part 2- 87'

 

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

  Η αγάπη μου για το σύμπαν κινουμένων σχεδίων της DC είναι δηλωμένη με αρκετά κείμενα εδώ και πάρα πολύ καιρό στο Δες και Πες. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν αστοχίες αλλά η πλειοψηφία των ταινιών είναι συνήθως εξαιρετικά προσεγμένη, τόσο στο σχέδιο όσο στο σενάριο, τους διαλόγους, τη σκηνοθεσία. Μια από τις τελευταίες δημιουργίες σε αυτό το σύμπαν είναι το The Long Halloween, ιστορία με τον Σκοτεινό Ιππότη στο επίκεντρο, βγαλμένη κατευθείαν από την ομώνυμη κόμικ ιστορία, των Τιμ Σέηλ και Τζεφ Λεμπ. Ακόμα μια πάρα πολύ καλή προσθήκη στο animated σύμπαν της DC!

 Ο Μπάτμαν συνεργάζεται με τον επιθεωρητή Γκόρντον και τον αδιάφθορο εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ στην αναζήτηση ενός δολοφόνου με το ψευδώνυμο Χόλιντεϊ. Ο δολοφόνος φαίνεται ότι επιλέγει τα θύματά του ανάμεσα από τις δύο μαφιόζικες φαμίλιες της πόλης, τους Φαλκόνε και τους Μαρόνι, χτυπώντας πάντα τη μέρα μιας μεγάλης γιορτής. Οι φόνοι ξεκινούν το Χάλογουιν και συνεχίζονται για έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι ο Μπάτμαν να καταφέρει να εξιχνιάσει την υπόθεση. Μέσα σε όλο αυτό το χρόνο, ο Σκοτεινός Ιππότης κατανοεί πως πρέπει να βάλει το μυαλό του να δουλέψει περισσότερο σαν ερευνητής και όχι σαν μαχητής, η Κατγούμαν/ Σελίνα Κάιλ είναι εκεί για να τον βοηθήσει, έχοντας κι αυτή προσωπικό όφελος από την υπόθεση, ο Χάρβεϊ Ντεντ μετατρέπεται σταδιακά σε κάτι σκοτεινό ενώ κλασικοί εχθροί του Μπάτμαν κάνουν την εμφάνισή τους, όπως ο Τζόκερ, το Σκιάχτρο, ο Τρελός Καπελάς, ο Πιγκουίνος αλλά και ο Σόλομον Γκράντι.

 Απολύτως ταιριαστή νουάρ ατμόσφαιρα στην ταινία που σκηνοθέτησε ο Κρις Πάλμερ (η ταινία παρουσιάζεται σε δύο μέρη, όμως εμείς την είδαμε σαν ένα ενιαίο έργο και μια χαρά δούλεψε). Το Γκόθαμ είναι φυσικά σκοτεινό, όχι μόνο στην απεικόνισή του αλλά και ως "οντότητα", η πόλη, βρίσκεται μέσα στην απόλυτη διαφθορά, με λίγους να προσπαθούν να αποβάλουν τη σαπίλα που αγκαλιάζει κάθε γωνιά της. Οι ρυθμοί αφήγησης που επιλέγει ο Πάλμερ δεν είναι καταιγιστικοί αλλά αφήνει χώρο στους διαλόγους και δίνει σε κάθε χαρακτήρα χρόνο να γίνει κατανοητός στο θεατή. Ήρωες, αντιήρωες και κακοί, έχουν εδώ την ευκαιρία να προσθέσουν το λιθαράκι τους στην ιστορία, χωρίς βιασύνη. Η κάλυψη του δολοφόνου γίνεται προσεκτικά και αν εξαιρέσουμε μία- δύο σκηνές, η τελική αποκάλυψη γίνεται εύκολα δεκτή και τα κίνητρα απολύτως κατανοητά.

 Μπάτμαν, Κάτγουμαν και Χάρβεϊ Ντεντ κλέβουν την παράσταση. Ο Μπάτμαν, που ερμηνεύει εδώ ο Τζένσεν Ακλς δεν είναι ακόμα σε πλήρη φόρμα. Έχει τη σκληράδα, έχει τις πολεμικές τέχνες αλλά του λείπει κάτι στο κομμάτι της έρευνας και αυτό φροντίζει εδώ να το δουλέψει. Ο Ακλς δίνει πάντως έναν αρκετά καλό, ενδιαφέροντα Μπάτμαν. Η Νάγια Ριβέρα μου άρεσε ως Σελίνα Κάιλ και ιδιαίτερα η χημεία τους με τη φωνή του Ακλς ήταν εξαιρετική. Από τους τρεις όμως νομίζω ότι την καλύτερη δουλειά έκανε ο Τζος Ντάμελ, στο ρόλο του Χάρβεϊ Ντεντ. Είχε υλικό είναι η αλήθεια και δεν το αφήνει να πάει χαμένο ο Ντάμελ, φροντίζοντας να εξελίξει τον Ντεντ και να μας "δώσει" τη μετάβασή του στον Διπρόσωπο αρκετά έξυπνα.

 Προφανώς η ταινία προτείνεται στους φίλους αυτού του animated σύμπαντος! Είναι ξεκάθαρα για μεγαλύτερες ηλικίες. Μην επιχειρήσετε να το δείτε με τα πιτσιρίκια σας. Καλό είναι να είμαστε άνω των δέκα έξι καθώς μιλάμε για μια αστυνομική ταινία μυστηρίου με σκληρή φρασεολογία και βία. Εξαιρετική για το είδος της, σκοτεινή, με έμφαση στους χαρακτήρες και την ψυχολογία τους.

  


Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
PopCorn

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου